Pod lupou: Čínská ekonomika je časovaná bomba, může spustit krizi, varují ekonomové

Video placeholde

Zatímco si svět připomíná desáté výročí globální finanční krize, ekonomové varují před možnými spouštěči té příští. Zatímco tehdy tikala bomba na hypotečním trhu v USA, nyní mohou zkázu na trzích odstartovat vnitřní problémy čínské ekonomiky. Shodli se na tom odborníci Patria Finance v rámci Mikroskopu, kulatého diskusního stolu pořádaného deníkem E15.

“Příští rok rozhodně nebude tak veselo jako v minulých dvou letech. Ačkoliv nebude ve znamení velké krize, hodně problémů přibude. Ty zasáhnou nejproblematičtější subjekty v globální ekonomice - především menší rozvíjející se ekonomiky,” říká Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance. “Jsou tu tikající bomby. Je otázka času, kdy způsobí větší problém. Největší hrozbou jsou vnitřní problémy čínské ekonomiky. Může být zaděláno na větší komplikace ve finančním sektoru, budoucí recese může být spojená s nepříjemným napětím právě v této oblasti,” doplnil Bureš.

Podle ekonoma narazí i česká ekonomika. Proto prý nebude zapotřebí krotit ekonomiku dalším utahováním měnové politiky.

Hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk doplňuje další kontext. “Nyní jsme na vrcholu ekonomického cyklu a je otázkou, kam bychom se mohli dál posunout. Problém je kupení se rizik. Vypadá to, že z vrcholu začneme příští rok klesat. Nemáme zde další zdroje na navýšení či prodloužení cyklu,” uvádí Vlk.

Blížící se propad trhů doporučuje vyvážit investicemi do dluhopisů a zlata. “Pokud chce investor přečkat příští dva roky, tak mi dává smysl větší část portfolia alokovat do dluhopisů. Sázet spíše na méně cyklické sektory, na větší firmy se silnou bilancí bez větších fluktuací příjmů,” tvrdí Vlk. “V případě velkého strachu z budoucnosti můžete do portfolia zahrnout zlato. Určitě je jedním z našich doporučení pro příští rok. Dává to smysl z pohledu vyšší rizikovosti trhů, cyklů měnové politiky a aktuální ceny, která je pořád relativně příznivá,” dodává analytik.

Toho statistikou doplnil Jan Kovalovský, obchodní ředitel společnosti. “Před deseti lety bylo rozdělení investic našich klientů čtyřicet procent v Praze a šedesát v zahraničí - Evropa a Amerika. Poté to bylo po třetinách rozděleno a nyní je přes čtyřicet procent objemu investic v amerických dolarech,” okomentoval.

Měli by se tedy investoři připravovat na krizi? “Naši klienti jsou aktuálně docela nervózní. Důvodem jsou klesající akcie, nervozita je hodně živena komentáři, že jsme na konci cyklu a že začíná zpomalování,” doplňuje Marek Trúchly, hlavní makléř Patrie. “Nemyslím, že přijde výplach a akcie by měly propadnout jako v roce 2008 či 2011. Čekám ale vyšší kolísavost,” uvádí. Tu prý lze využít zkracováním doby držení akcií.

Jak tedy přežít příští rok? "Základem by mělo být posílení dluhopisové složky a zdefenzivnění akciového portfolia. To pak můžeme pocukrovat alternativními aktivy, která mohou performovat dobře ve zlých časech. Například právě zlato,” uzavřel diskusi Bureš.