PPF hrozí předčasná splátka obřího úvěru

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera hrozí, že bude muset předčasně splatit úvěr ve výši 2,1 miliardy eur, což představuje částku 53,4 miliardy korun. Předčasné splacení by však na PPF nemělo nepříznivý dopad, protože Kellnerova skupina má "pojistku" od italské velkopojišťovny Generali.

Důvodem hrozhy předčasného splacení 53,4 miliardy korun, je snížení ratingu pojišťovny Generali ze strany ratingové agentury Moody´s z úrovně A1 na Baa1. To podle smlouvy mezi syndikátem bank v čele s Credit Agricole CAIB a PPF umožňuje bankám požádat o předčasné splacení úvěru. Uvedl to server Týden.cz.

PPF a Generali ovšem začala jednat s bankami, aby nepožadovaly předčasné splacení. „Nad rámec toho, co je uvedeno v účetní závěrce, se nebudeme vyjadřovat,“ uvedl k celé záležitosti mluvčí PPF Radek Stavěl.

V případě, že se předčasné splacení úvěru týká záležitostí na straně Generali, má ovšem PPF možnost požádat Generali, aby odkoupila podíl PPF ve výši 49 procent ve společném pojišťovacím koncernu Generali PPF Holding. Cena přitom může být navýšena až o 25 procent, což vyplývá ze vzájemných dohod mezi Generali a PPF.

„Nejhorší případ pro Generali je, když věřitelé PPF nebudou souhlasit s tím, aby se toho (práva na předčasné splacení) zřekli: důsledkem by bylo, že PPF by byla oprávněna okamžitě prodat svůj 49 procentní podíl Generali za 2,9 až 3,4 miliardy eur,“ citovala agentura Reuters banku BNP Paribas. „To by významně zatížilo kapitálovou pozici Generali a zvýšilo potřebu navýšit kapitál.“

Pro Generali je tato možnost velice nepříjemnou. „Vidíme právo PPF jako největší hrozbu, které management čelí,“ uvedl pro Reuters analytik KBW Ralph Hebgen.