Příliv peněz z daňových rájů do českých firem roste. Sofistikovaně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Do základního kapitálu českých firem podnikatelé investovali 2,65 bilionů korun, z toho více než 16 procent pochází z daňových rájů. Podíl kapitálu z daňových rájů meziročně vzrostl o 7,4 procenta na 430,3 miliard korun. Majitelé firem se sídlem v daňovém ráji přitom ovládají jen 3,2 procenta (13 247) českých společností.

Informace zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Ze statistik je podle zpracovatele zřejmé, že zahraniční vlastníci disponují značným kapitálem, který investují koncentrovaně a sofistikovaně do firem a projektů, které přinášejí vyšší míru zhodnocení za relativně nízkého rizika.

„Snaha koncentrovat kapitál do několika málo firem a oblastí, společně se zapojením země jako Nizozemí do struktury společnosti, je projevem dobrého postavení investorů, kteří mohou těžit benefity z daňové optimalizace a stabilního podnikatelského zázemí,“ komentuje stav analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z celkového kapitálu upsaného z daňových rájů připadá 90,1 procenta na on-shore, 6,7 procenta USA a 3,2 procentana off-shore destinace, zatímco z pohledu počtu společností s vlastníkem z daňového ráje 59,6 procenta připadá na on-shore, 22,3 procenta USA a 18 procent na off-shore destinace.

Mezi zahraničními vlastníky z daňových rájů s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál (53,9 procenta), s odstupem následuje lucemburský (18,7 procenta) a kyperský (15 procent).

Vývoj kapitálu v českých firmách původem z daňových rájů v letech 2013 a 2014:Vývoj kapitálu v českých firmách původem z daňových rájů o roku 2013Vývoj kapitálu v českých firmách původem z daňových rájů o roku 2013 | Bisnode