Problémy ve spojení Monety a PPF. Akcionáři odmítli financování

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Akcionáři Monety Money Bank na dnešní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení.

Valná hromada kolem 14 hodin skončila. Pro spojení se vyslovilo 61,9 procenta přítomných akcionářů, třeba bylo 50 procent. Ve druhém hlasování, v němž bylo pro navýšení kapitálu potřeba 75 procent hlasů, jich hlasovalo pro 61,69 procenta.

„Většina akcionářů vyslovila souhlas s vizí vytvořit silného českého šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu. Bohužel většina hlasujících pro tuto transakci nedosáhla vysoké hranice 75 procent přítomných, tudíž financování koupě skupiny Air Bank schváleno nebylo. Nicméně věříme, že v blízké budoucnosti najdeme způsob, jak získat potřebnou podporu a transakci dokončit,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

Skupina PPF vzala rozhodnutí akcionářů na vědomí. “Souhlas akcionářů Monety s převzetím aktiv kolem Air Bank potvrdil dohodnuté ocenění těchto aktiv a potvrdil, že koncept spojení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem má podporu většiny stávajících akcionářů Monety,„ reagovala PPF.

Společnost Tanemo ze skupiny PPF zůstává největším akcionářem Monety s podílem, jenž jí umožňuje vykonávat významný vliv na rozhodování valné hromady. PPF má rozsáhlé zkušenosti jako spolumajitel akciových společností se zastoupením různých skupin akcionářů a nejednou dokázala, že umí čelit náročným výzvám vyplývajícím z tohoto prostředí, uvedla. PPF dodala, že bude dál souběžně rozvíjet svoje strategické investice jak v Home Creditu, tak v Air Bank.

“Schválení záměru transakce se bez schválení vydání nových akcií stává bezpředmětným,„ řekl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Nyní je podle něj na tahu skupina PPF, aby nabídku zlepšila. Analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler očekává, že vzhledem k silné pozici PPF v akcionářské struktuře se skupina pokusí v budoucnosti podobnou transakci opět protlačit. Nicméně musí zatraktivnit parametry obchodu, což by mělo mít na akcie pozitivní dopad, dodal.

“Chceme vybudovat na tuzemském bankovním trhu nového významného hráče s kapitálovým základem, jehož kořeny jsou v ČR, ale může dobývat i další trhy. To je náš cíl, naše vize. Rozumíme, že ne každému se musí líbit. Je tu i hodně těch, kteří se dosažení našeho cíle budou snažit zabránit. PPF je ale zvyklá překážky překonávat. Dobře víme, že k cíli nikdy nevede jen jedna cesta, a umíme pružně volit scénáře, jak našich cílů dosáhnout. Platí to nepochybně i v tomto případě,„ uvedla v pondělí finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Akvizicí měla získat Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,9 miliardy korun. Ta by byla hrazena z 2,59 miliardy korun z nadbytečného kapitálu banky a z 23,31 miliardy korun získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291,375.000 nově vydaných akcií Monety. Nové akcie měly být vydány za 80 korun za akcii a navýšit celkový kapitál banky. PPF poté měla vlastnit 55,38 procenta akcií banky.

Spojením mohla vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, a to od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 tisíc lidí.