Řecko nabídne dluhopisy. Poprvé od vypuknutí krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecko plánuje uvolnit dluhopisy v hodnotě až 2,5 miliardy eur. Stane se tak zítra, poprvé od vypuknutí krize. Peníze získané z jejich prodeje mají podle řeckého ministra financí Jannisa Sturnarase sloužit k financování státních nákladů pro tento rok.

„Menší emise dluhopisů s kratším termínem splatnosti, například tři až pět let, někdy v prvním pololetí letošního roku, by přispěla k pokrytí finančních potřeb Řecka,“ vyjádřil se pro Bloomberg Jannis Sturnaras. Z aktuálních informací na trhu však vyplývá, že Řekové upíšou pětileté dluhopisy již zítra před polednem.

Řecko, které před státním bankrotem ochránila Evropská unie, pořád čerpá pomoc Bruselu. Aktuálně plní podmínky pro získání dalších dvou miliardových splátek z celkem více než šestimiliardové půjčky. Spolu s příjmem z dluhopisů by tak Řecko naplnilo letošní výdajový rozpočet. Jak navíc říká zdroj agentury Bloomberg, Atény se letos pokusí uvolnit dluhopisy ještě jednou, a to na konci roku. Celkově by chtěly z finančních trhů vyčerpat pět miliard eur.

Podle Romana Koděry z Patrie je pro prodej státních dluhopisů ideální doba. „Na trzích je mnohem příznivější nálada, než tomu bylo dřív, a tak Řecko zkusí apetit investorů. Pro investory vsak zůstává největším otazníkem politická nestabilita, která je postavená na těsné většině ve vládě a nadále hrozí předčasné volby,“ říká pro E15.cz Koděra.

Řecko národní dluhŘecko národní dluh | http://www.tradingeconomics.com/

Ještě v roce 2010 byla země na dně. Od Bruselu žádala půjčku na splacení dluhů. Ty nakonec díky různým závazkům ozdravení řeckého hospodaření dostala. Celkově již od jiných členských zemí Evropské unie vyčerpala půjčku v závratné výši, čtvrt bilionu eur.

„Od té doby ušlo Řecko již dlouhou cestu. Ekonomicky se výrazně změnilo, dokázalo přijmout některé reformy a i díky tomu je predikce pro letošní rok pozitivní. Podle prognózy unie by se Řecko mělo v letošním roce dostat do ekonomického růstu, a to samozřejmě zlepšuje jeho pozici na finančních trzích,“ hodnotí pro E15.cz kondici Atén analytik Home Credit Michal Kozub.

Pacient musí zhubnout

Hlavní ekonomický ukazovatel – HDP, který mírně poroste, by tak mohl být prvním signálem končící se krize. Někteří analytici se ale díky zadluženosti dívají na plány Atén s rezervou.

„Lze metaforovat na příkladu pacienta, který po těžké nemoci dostal zástavu srdce. Byl na přístrojích a široká rodina s lepším zdravotním stavem neustále chodila darovat krev. Po několika letech mírného zlepšování zkusíme pacienta odpojit od přístrojů, nicméně stále necháme v nemocnici a hlavní úkol personálu je shodit přebytečná kila a výrazně změnit životosprávu,“ říká konzultant Saxo Bank Radim Dohnal.