Sloučení pozemku a stavby může ohrozit hypotéku

Pokud má majitel na pozemku rozestavěnou také svou budovu, od prvního ledna příštího roku se tato stavba podle nového občanského zákoníku stane automaticky součástí pozemku. Pozemek a stavba se tak v katastru sloučí do jediné nemovitosti. Stane se tak v případě, kdy stavba do konce roku nesplní podmínky pro zápis do katastru, tedy nebude mít obvodové stěny alespoň do výše prvního nadzemního podlaží. To podle odborníků může zkomplikovat čerpání hypoték.

„Když bance, u níž čerpáte hypoteční úvěr, ručíte jen pozemkem a pro další čerpání počítáte s jeho vyvázáním a tím, že zastavíte rozestavěný objekt, musí být rozestavěná stavba do konce roku 2013 zapsána do katastru, jinak může být čerpání úvěru ohroženo,“ varuje odborník na hypoteční úvěry z Raiffeisenbank Jan Bureš.

Sloučení nemovitostí může naopak zvýšit hodnotu zastavené nemovitosti, pokud majitel nepotřebuje nakládat s majetky odděleně. Na úvěr tak bude možné získat i o něco výhodnější úrok, obzvláště v okamžiku, kdy bude přesahovat 75 či 80 procent hodnoty původně zastavené rozestavěné stavby.

Vlastník stavby na cizím pozemku ji nově bude moci postavit jen na základě takzvaného práva stavby, jež mu musí udělit majitel pozemku. Toto právo platí 99 let a zapisuje se do katastru nemovitostí. Bude je tedy možné převádět, dědit či zatížit zástavním právem, jež je nezbytné k uzavření hypotečních úvěrů.

„Nevýhodou však je časová omezenost vzhledem k tomu, že nemovitost se obvykle užívá dlouhodobě,“ varuje partner advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners Josef Hlavička.

„Prostřednictvím zákonem založeného předkupního práva vlastníka pozemku ke stavbě a opačně vlastníka stavby k pozemku tak vše bude směřovat ke sjednocení vlastnictví pozemku a stavby do jedněch rukou,“ vysvětluje Petr Dobeš z TaylorWessing e/n/w/c Advokáti.

„Takových případů není velký počet, bude pro nás obtížné nějaký výkyv v počtu předčasných zápisů do katastru nemovitostí zachytit,“ reagoval předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře.