Službě Zonky loni navzdory koronavirové pandemii výrazně klesla ztráta

Zonky.cz

Zonky.cz Zdroj: Zonky

Nové jméno Zonky - Benxy
zonky
..
4
Fotogalerie

Společnost Benxy, která provozuje on-line platformou na půjčování peněz mezi lidmi Zonky, vykázala loni ztrátu 34 milionů korun. V meziročním srovnání to znamenalo její snížení o 91 procent. Hospodářský výsledek firmy v roce 2020 negativně ovlivnily také jednorázové náklady 40 milionů korun na ukončení expanze do Španělska. 

Zonky je postavena na principu takzvaného P2P půjčování. To znamená, že on-line propojuje lidi, kteří chtějí půjčku, s lidmi, kteří chtějí do těchto půjček investovat a tím zhodnotit své peníze.

„V loňském roce se nám dařilo navyšovat počet klientů, kteří si u Zonky berou půjčku, i počet klientů, kteří mají možnost do těchto půjček investovat. A pokud bychom nemuseli vynakládat jednorázové náklady 40 milionů spojené s uzavřením expanze firmy do Španělska, zakončili bychom rok 2020 už v zisku,“ uvedl ředitel Zonky Jiří Humhal.

Zonky od svého startu poskytla lidem půjčky za celkem 15 miliard korun. Za březen 2021 to bylo 605 milionů korun, což je nejvíce za jeden měsíc v historii firmy. Počet klientů s půjčkou byl na konci letošního března 69 tisíc, počet investorů přesáhl 44 tisíc. Zonky v březnu navýšila limit půjčky na 900 tisíc korun a zároveň prodloužila maximální dobu splácení na deset let.

Zonky funguje od června 2015. Založení společnosti inicioval Home Credit u startupového inkubátoru CreativeDock, který zajistil vývoj IT platformy a uvedení na trh.

Home Credit je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (91,12 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. PPF nyní jedná o spojení Benxy, Air Bank, Home Credit a Home Credit Slovakia s Moneta Money Bank.