Trhy čekají na spásu od Bernankeho

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Řada akciových investorů se zřejmě domnívá, že šéf Fedu Ben Bernanke je kouzelník, který na očekávaném summitu Fedu vytáhne králíka z klobouku pro potěchu trhů. Alespoň to tak vypadá soudě podle optimismu kupců, kteří se tento týden znovu pustili do investování. Roste naděje, že Bernanke oznámí další kolo kvantitativního uvolňování, takzvané QE3. Měnová podpora by mohla vrátit euforii na trhy.

Bernanke dnes promluví poprvé od snížení ratingu USA a eskalace evropské dluhové krize. Mnozí ekonomové ale před dalším kolem tištění peněz varují. Současným hlubokým problémům, jako je masa zabavených domů v Americe či rostoucí skupina nekvalifikovaných nezaměstnaných, totiž měnová stimulace nepomůže.

„Doufám, že spíše promluví o limitech měnové politiky,“ řekl Marketwatch šéfekonom Bank of America Mickey Levy. Fed do měnových stimulů už nalil 2,3 bilionu dolarů, a poptávku to nezvedlo. Levy uvedl, že Bernanke by měl říci, že pro podpoření ekonomiky udělá cokoli. Na rozdíl od QE3 by podle něj pomohlo držení dluhopisových výnosů, co nejníže to lze.

Naděje na uvolňování rozdmýchává vzpomínka na loňské zasedání, kde Bernanke oznámil jeho druhé kolo. Podle Bloombergu jsou však podmínky od minulého roku odlišné. Inflační očekávání rostou více než deflační. Ceny potravin a energií za posledních 12 měsíců stouply o 1,8 procenta, loni to bylo 0,9 procenta, akciový index S&P500 sice za poslední měsíc ztratil 12 procent, meziročně je ale o 12 procent výše. Loni byl nárůst meziročně jen o 1,6 procent vyšší. „Trhy spíše budou zklamané,“ varoval Rob Dugger z Hanover Investment.

Analytici jsou ale zvědavi, co Bernanke řekne k budoucímu ekonomickému vývoji.
Na výročním zasedání ve Wyomingu kromě Bernankeho vystoupí další šéfové Fedu, akademici, zúčastnit se má i šéf ECB Jean-Claude Trichet. Realistické je očekávat, že Bernankeho řeč bude natolik opatrná, aby nikoho nerozladila.

V dluhopisech tiká časovaná bomba

Americké vládní dluhopisy se vedle zlata a franku staly „bezpečným přístavem“ posledních měsíců, když zpevnily na padesátiletá maxima. Existují ale scénáře, že pokud dojde k oživení ekonomiky a následnému růstu sazeb, na trhu může nastat kolaps, protože zatím nízké sazby živí bublinu. Investoři budou nuceni prodávat dlouhodobé bondy za nižší cenu, než je koupili, protože bude na trhu zájem o nové výnosnější dluhopisy.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.