UniCredit: Banky ve střední a východní Evropě rostou dvakrát rychleji

UniCredit Bank

UniCredit Bank

Bankovní sektor ve střední a východní Evropě roste dvakrát rychleji než v západní Evropě. Růst úvěrování je tažený lokálními vklady. Podíly nesplácených úvěrů, které jsou nyní v některých zemích vysoké, by měly klesnout. Vyplývá to ze studie oddělení strategických analýz skupiny UniCredit, která zahrnuje 13 zemí regionu střední a východní Evropy.

„V bankovním sektoru zemí střední a východní Evropy vnímáme pozitivní vývoj. V některých zemích se zlepšilo poskytování úvěrů a bankovní sektory zůstaly i nadále většinou ziskové. V zemích regionu se prosazuje model více udržitelného financování, ve kterém se lokální vklady stávají stále důležitějším zdrojem financování,“ uvedl výkonný ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit Carlo Vivaldi.

Nicméně banky musí podle něj počítat s prostředím nízkých úrokových sazeb, regulatorními tlaky, vývojem na rozvíjejících se trzích, geopolitickým napětím a dopady migrace.

Při růstu HDP v roce 2015 v rozmezí od 0,6 procenta v Srbsku po 4,3 procenta v Česku pozoruje UniCredit ve většině zemí střední a východní Evropy větší růstovou dynamiku proti předchozím letům. Výjimkami jsou Rusko, které se muselo vyrovnávat s poklesem ceny ropy a sankcemi ze strany Evropské unie a Spojených států, a Ukrajina, jež čelí ztrátě důležitých výrobních kapacit ve východní části země.

Využívání místních měn

„Poskytování úvěrů bankami se v některých zemích zlepšilo, hlavně ve střední Evropě,“ upozornil zástupce vedoucího úseku strategických analýz skupiny Mauro Giorgio Marrano. Růstová dynamika v ostatních zemích byla slabší a v některých případech ovlivněna jednorázovými faktory. Pokud jde o úvěry domácnostem, banky stále více využívají místních měn proti úvěrům v cizích měnách, což vede ke snižování rizik z minulosti.

V minulých letech si většina místních bankovních institucí udržela ziskovost, průměrný poměr úvěrů k vkladům se značně zlepšil ze 122 procent v roce 2008 na 101 procent loni.

Analytici skupiny čekají, že ekonomické oživení podpoří další poskytování půjček, zejména v zemích, které v tomto ohledu dosud zaostávaly. Pozitivní růst HDP v kombinaci s příhodnou měnovou politikou a činností zaměřenou na dodržování pravidel v zemích jako Rumunsko, Slovinsko a Maďarsko by navíc měly zmírnit zátěž z nesplácených úvěrů. Ziskovost bank se bude dále držet nad úrovní sektoru v západní Evropě.