Vladimír Staňura: Lidé se vracejí ke stavebnímu spoření

Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS). Zdroj: Euro - Jan Rash

Stavební spoření loni zažilo renesanci a pozitivní vývoj bude i letos, řekl šéf Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňura. Nově sjednané úvěry ze stavebního spoření letos podle něj vzrostou o jednotky procent na zhruba 47 miliardy korun. Za loňský rok se objem půjček odhaduje kolem 45 miliard korun.

Zájmu o stavební spoření napomůže stabilita prostředí. „Legislativní diskuse se ukončily,“ uvedl Staňura. Minulá vláda totiž tlačila na zpřísnění podmínek stavebního spoření či rozšíření konkurence o banky, zatímco současná koalice do systému sahat nechce. „Do systému se nyní vracejí i lidé, kteří z něj kvůli nejistotám před dvěma třemi lety odešly,“ dodal.

Zájem potáhne jako nové bydlení – pokles cen nemovitostí se již zastavil, tak rekonstrukce včetně ekologických. Naopak pozici stavebních spořitelen na trhu půjček zhoršují nízké úrokové sazby – levným úvěrům na bydlení totiž konkurují svými produkty i banky.

Vladimír Staňura (58)
Od poloviny února se stane novým šéfem lobbistické Asociace stavebních spořitelen. Ve funkci vystřídá Vojtěcha Lukáše, který odchází do penze. Staňura je šéfem Českomoravské stavební spořitelny přes deset let, předtím dlouhá léta působil v ČSOB, která ČMSS spoluvlastní.

Na druhou stranu atraktivitě spoření nahrává nepovedená penzijní reforma, neboť stavební spoření je rovněž dlouhodobý produkt se státním příspěvkem a zajištěným výnosem.

Celkově loni stavební spořitelny podle ČTK uzavřely přes 611 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580 tisíc. Objem úvěrů loni stoupl o dvě procenta.

Vladimír Staňura: ČMSS letos poskytla úvěry na bydlení za 25 miliard korun