Výprodeje dluhopisů pokračují, hrozba runů na banky roste

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rostoucí pozornost politiků a investorů se poslední dobou soustředí na možné runy na banky napříč eurozónou, ale něco neméně závažného se momentálně děje na dluhopisových trzích, investoři vyprodávají obligace Itálie a Španělska.

Zahraniční investoři poslední rok houfně opouštějí vládní i korporátní italské a španělské dluhopisové trhy a zatím nic nenaznačuje, že by výprodej zpomaloval. Existují obavy, že pokud tento proces potrvá i nadále čeká tyto ekonomiky osud Řecka, Irska a Portugalska.

Všeobecný run na banky napříč zeměmi eurozóny by byl zajisté katastrofální pro celou Evropu, zatím tomu ale nic nenasvědčuje až na Řecko a izolované případy ve Španělsku. Vklady u španělských bank poklesly jen nepatrně a objem prostředků uložených u italských bank v posledních měsících dokonce vzrostl.

Jiné je to při pohledu na odliv zahraničního kapitálu. Odhady analytiků investiční banky JPMorgan hovoří o zahraniční investoři se za posledních devět měsíců zbavily italských dluhopisů za 200 miliard eur a španělských bondů za 80 miliard eur. Tedy více než deset procent dluhopisového trhu těchto států. Matt King, kreditní analytik banky Citi, jde ještě dále. Porovnává přeshraniční pohyb kapitálu uvnitř eurozóny. Jeho čísla jsou ještě horší. Od poloviny loňského roku odteklo ze Španělska 100 miliard eur, kolem desetiny tamního HDP, a z Itálie zmizelo za stejné období 230 miliard eur, téměř 15 procent ročního výkonu apeninské ekonomiky.

Velká část zahraničních výprodejů se odehrála díky levným tříletým půjčkám Evropské centrální banky, jejichž adresáty byly ve velké španělské a italské banky. Tyto banky využily levné peníze k nákupu domácích obligací a toho zase využily zahraniční investoři, kteří se jich chtěli zbavit a ochotně je bankám prodávali. Podle Kinga není to nejhorší za námi. „Očekáváme odliv dalších 200 miliard jak ze Španělska, tak Itálie, pokud nedojde k zásadnímu obratu,“ uvedl King pro agenturu Bloomberg.