Výsledky fondů: Nová penzijní spoření vydělala i přes dvanáct procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Doplňkové penzijní spoření zatím netáhne. Nastartují ho výborné výsledky, kterých v posledních dvou letech dosahují účastnické fondy? Nezapomeňte ale, že se letos nemusí opakovat.

Už v prvním roce existence si účastnické fondy doplňkového penzijního spoření připisovaly svým zákazníkům hezké zhodnocení. Loni, v roce s pořadovým číslem dva, se úspěch opakoval. Některé dynamické fondy byly schopné ročně zhodnotit úspory účastníků i o víc než deset procent. V průměru pak kolem pěti procent ročně. Slušné zhodnocení měly i rizikově vyvážené účastnické fondy. Přesto si nové penzijko sjednalo dohromady jen 228 tisíc klientů, ať už nových nebo přestupujících od penzijního připojištění. Ve starém penzijním připojištění zůstává přes čtyři a půl milionu lidí, noví už si ho sjednat nemohou.

Účastnickým fondům zatím nevěnují příliš pozornosti politici ani média, a tím pádem ani potenciální klienti. Nečasova vláda svého času kladla důraz na jiný penzijní produkt, důchodové spoření, takzvaný druhý pilíř penzijního systému. Nová vláda pak zatím mluví v souvislosti s reformováním důchodového systému především o likvidaci tohoto důchodového spoření. Doplňkové penzijní spoření, de facto jediný plně funkční státem podporovaný produkt pro investování na penzi, zůstává mimo zorné pole médií i veřejnosti. Penzijní společnosti navíc ve druhé polovině roku 2012 lákaly (a přilákaly) spoustu klientů na „penzijko se starými podmínkami“; ta, na kterou lidé slyšeli nejvíc (a kterou doplňkové penzijní připojištění nezná), je garance nezáporného zhodnocení. Penzijko právě kvůli ní sice nepřináší zhodnocení prakticky žádné, zdá se ale, že vrabci v kapse jsou to, po čem v Česku bažíme. Každopádně toho, koho jste před chvílí lákali na jistotu starého penzijka, budete těžko napřesrok přesvědčovat, že by měli přejít na něco jiného.

Od přestupů odrazuje i další rozdíl: z penzijka můžete jednorázově vybrat peníze v šedesáti letech, u doplňkového penzijního spoření musíte počkat až do důchodového věku. Pro letošní třicátníky je to rozdíl devíti let.

Podobně se za nevýhodu nového produktu považuje nemožnost vybrat alespoň část peněz bez sankcí předčasně, u penzijního připojištění taková varianta je, takzvaná výsluhová penze umožňuje vybrat po patnácti letech investování polovinu nashromážděných prostředků.

Co se chystá, aby se nové penzijko víc líbilo

Důchodová komise, sestavená současnou vládou, představila v polovině ledna návrhy na úpravu doplňkového penzijního spoření, vesměs s cílem přilákat mu víc klientů. Prvním opatřením, které by výrazně rozšířilo počet potenciálních klientů, je možnost účastnit se doplňkového penzijního spoření už od narození. Rodiče a prarodiče by tak mohli svým potomkům zakládat smlouvy a posílat do penzijních fondů peníze podobně, jak je dnes běžné například u stavebního spoření.

Další novinkou, kterou důchodová komise navrhuje vládě, je změna danění výnosů při výplatě peněz. Nyní se totiž všech výplat týká patnáctiprocentní sazba z daně příjmů. V případě jednorázové výplaty se navíc daní nejen výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Důchodová komise navrhuje, aby byli od daně osvobozeni všichni klienti, kteří se rozhodnou, že si peníze z doplňkového penzijního spoření nechají vyplácet v podobě desetileté renty.

Celý článek si můžete přečíst na webu Peníze.cz

Jaroslav Bukovský: Jak nespořit na důchod