Tatra a její nejznámější mobilní jeřáby. Prohlédněte si je v galerii

jeřáby Tatra

jeřáby Tatra Zdroj: Auto.cz

jeřáby Tatra
jeřáby Tatra
jeřáby Tatra
jeřáby Tatra
jeřáby Tatra
26
Fotogalerie

Kopřivnická automobilka Tatra a společnost ČKD Mobilní Jeřáby mají na svém kontě od padesátých let dvacátého století do současnosti dlouhou řadu autojeřábů a vyprošťovacích vozidel.

Tatra představuje jednu z nejslavnějších průmyslových značek v České republice. První automobil s tímto názvem, odvozeným od slovenských hor Vysokých Tater, vyjel z kopřivnické automobilky 29. března 1919.

Kořeny kopřivnické automobilky ovšem sahají až do roku 1850, kdy se Ignác Šustala za pomoci dvou tovaryšů pustil do výroby kočárů a díky kvalitním výrobkům i svým obchodnickým schopnostem dokázal z malé živnosti vybudovat jeden z významných evropských podniků, jehož tradici od roku 2013 udržuje společnost Tatra Trucks ve vlastnictví českých akcionářů.

Současná společnost ČKD Mobilní Jeřáby a.s. se rovněž může pochlubit kořeny v devatenáctém století, kdy byla založena akciová společnost První Českomoravská továrna na stroje v Praze, ale výroba autojeřábu se v režii jejích přímých předchůdců naplno rozběhla až po roce 1945. Nejprve v Praze a od první poloviny padesátých let pak ve Slaném, kde sídlí dodnes.

Celý článek čtěte na auto.cz >>>