Mezi nejbohatší Čechy pronikli Čupr z Rohlíku i Bednář ze ShipMonk

Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr pronikl do stovky nejbohatších Čechů a Slováků.

Zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr pronikl do stovky nejbohatších Čechů a Slováků. Zdroj: E15

Poté, co na majetky tuzemských a slovenských miliardářů značně dopadla v roce 2020 pandemie koronaviru, se letošní rok nese ve znamení ekonomického oživení a opětovného růstu bohatství. Přispěla k tomu mimo jiné rostoucí valuace firem na veřejných i privátních trzích. Hodnota jmění stovky nejbohatších Čechů a Slováků tak dosáhla 1,86 bilionu korun, byla tedy o více než 300 miliard vyšší než před rokem.

V čele žebříčku magazínu E15 Miliardáři již nefiguruje Petr Kellner, který za tragických okolností přišel o život na konci března při havárii vrtulníku na Aljašce. Místo něj je první v pořadí jeho manželka Renáta Kellnerová s rodinou zatím totiž není jasné, jak bude rodinné jmění ošetřeno v dědickém řízení. Hodnota aktiv skupiny PPF, kterou Kellner ovládal a řídil, vzrostla na 315 miliard korun.

Kompletní žebříček miliardářů najdete v novém Magazínu E15. Pokud již máte E15 Premium, najdete ho v našem online archivu.

Do budoucna bude pro další vývoj ocenění celé PPF důležitý vývoj okolo aktivit poskytovatele půjček Home Credit. Jeho hodnotu může zasáhnout vlna regulací ekonomiky, s kterou přichází komunistický režim vedený prezidentem Si Ťin-pchingem, a rovněž další vývoj čínského hospodářství. Na tamní spotřebitele může nepříznivě dolehnout situace na trhu s nemovitostmi v souvislosti s potížemi velkých developerů, jakým je například společnost Evergrande.

Video placeholde
Rozhovor se zakladatelem služby Rohlík.cz Tomášem Čuprem • E15

Zatímco pozice jedničky zůstává jasná, na dalších příčkách došlo podle propočtů magazínu E15 v posledních měsících k pohybům. Druhý je sice nadále Andrej Babiš, za ním se však díky vývoji na nemovitostním trhu objevil Radovan Vítek, majitel realitní skupiny CPI. Následují Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (majitelé vydavatele deníku E15 a jeho magazínů, pozn. aut.) a Karel Komárek.

Hned za nimi ale je na sedmé pozici jeden z největších skokanů roku, majitel internetového obchodu Alza Aleš Zavoral. Díky rozmachu nákupů na internetu během pandemie se jeho jmění zvýšilo o více než 30 procent. Magazín E15 vychází z předpokladu, že Zavoral, který se vzhledem ke svému rozvodu k Alze příliš nehlásí, je skutečným majitelem či přinejmenším dominantním akcionářem. Mateřská firma Alzy sídlí na Kypru.

Neměnilo se však jen pořadí žebříčku tuzemských a slovenských miliardářů, ale i jeho složení. Přibyli nováčci, a to z řad podnikatelů v oblasti e-commerce a moderních technologií. Vysoko vylétl Jan Bednář, který prodal investorům za více než šest miliard korun menšinový podíl ve svém logistickém startupu ShipMonk.

V žebříčku nově září také jméno Tomáše Čupra. V jeho případě hodnota online prodejce potravin Rohlík dosáhla v zatím posledním investičním kole 1,2 miliardy dolarů. Z Rohlíku se tak stal jednorožec – tak se nazývají ve světě startupů firmy, jejichž hodnota překročí jednu miliardu dolarů. I po vstupu nových investorů Čupr drží ve společnosti většinový podíl.

Kompletní žebříček miliardářů najdete v novém Magazínu E15. Pokud již máte E15 Premium, najdete ho v našem online archivu.