Německá inflace je nejnižší za dvacet let, loni klesla na 0,1 procenta

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Meziroční míra inflace v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu v Evropské unii v prosinci činila 0,2 procenta. Ve srovnání s předešlým měsícem ale spotřebitelské ceny zůstaly beze změn. Uvedl to spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje ze začátku tohoto měsíce.

Podle neharmonizovaných údajů stouply spotřebitelské ceny v prosinci meziročně o 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v předešlém měsíci. Proti listopadu se ale o 0,1 procenta snížily.

K poklesu přispěly ceny oděvů a obuvi, které se proti listopadu snížily o 2,7 procenta, a dále nižší ceny dopravy, energií, nájmů a také potravin a nápojů. O tři procenta se naopak meziměsíčně zvýšily ceny v kategorii zábavy a volného času.

Německo je největší ekonomikou eurozóny. Za celý loňský rok klesla harmonizovaná míra inflace v Německu na 0,1 procenta. Je to nejméně od roku 1995, kdy statistici začali údaje v této podobě sestavovat. V celé eurozóně zůstala meziroční inflace v prosinci na 0,2 procenta, kde byla i v listopadu.

Meziroční míra německé inflace před harmonizací výpočtů: