Dostálová připravuje rekreační poukazy na pomoc cestovnímu ruchu

Klára Dostálová

Klára Dostálová Zdroj: Michael Tomeš E15

Klára Dostálová
Klára Dostálová
Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj na konferenci E15 DISRUPCE BYDLENÍ
4
Fotogalerie

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připravuje nástroje, které by měly pomoci firmám v cestovním ruchu mírnit dopady opatření proti šíření koronarivu.

Podstatou jsou rekreační poukazy pro zaměstnance a živnostníky, které by se daly odečíst z daňového základu, sdělilo ministerstvo.

"V odvětví cestovního ruchu u nás pracují tisíce zaměstnanců, pro které nyní přichází krize. Proto již s našimi partnery pracujeme na konkrétní pomoci. Jakmile opadne nebezpečí šíření koronaviru, chceme projednat s ministerstvem financí možnost odpočtu poukazů z daní nebo vytvořit pomoc jako samostatný program MMR. Jsem přesvědčena, že tato forma podpory pomůže v počátcích krize v domácím cestovním ruchu," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Šéf krizového štábu Roman Prymula v nedělním vystoupení v České televizi uvedl, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Opoziční politici toto vyjádření označili za šokující a nešťastné.

Podle předsedy Fóra cestovního ruchu Viliama Sivka v cestovním ruchu pracuje přes 240 tisíc lidí a každá pátá profese je na cestovním ruchu závislá. "Fórum cestovního ruchu je zastoupeno v krizovém štábu. Připravujeme konkrétní program, který by mohl pomoci k opětovnému rozjezdu cestovního ruchu v České republice," doplnil Sivek.

Už v pátek MMR uvedlo, že klienti cestovních kanceláří, kterým byl zrušen kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru zaplacený zájezd, mohou využít poukazy na náhradní zájezdy, které jim cestovní kanceláře nabízejí. Ty se uskuteční, až ochranná opatření skončí. Tím, že nechtějí zpět zaplacené peníze, mohou pomoci cestovním kancelářím současnou krizi přestát.

Tuzemským cestovním kancelářím tento krok v současné situaci pomůže, Asociace cestovních kanceláří ho velmi vítá, řekl za ACK Petr Kostka. CK mají podle něj v zálohách hoteliérům, leteckým společnostem a dalším partnerům zaplaceny téměř tři miliardy korun. Část peněz CK vybraly od klientů, aby je mohly použít dále, některé CK ovšem zálohy zaplatily z vlastních zdrojů. ACK sdružuje zhruba 250 cestovních kanceláří a agentur. Například jen Exim Tours zaplatila v zálohách podle jejího obchodního ředitele a tiskového mluvčího Petra Kostky přibližně miliardu korun.

Otázka náhrad pro cestovní kanceláře bude podle ministerstva řešena, až opadnou největší rizika. Podnikatelé už nyní mají možnost žádat o bezúročné půjčky od Českomoravské záruční a rozvojové banky. "Jedná se i s Evropskou komisí o využití evropských dotací a úvěrových možnostech od komerčních bank. Vláda také schválila liberační daňový balíček. Podnikatelům doporučujeme sledovat internetové stránky Ministerstva průmyslu a obchodu, kde budou průběžně uveřejňována jednotlivá opatření," dodává MMR.