Studenti se vrátí do školy nejspíš v květnu. Maturity budou tři týdny poté, řekl Plaga

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministr školství Robert Plaga
Ministr školství Robert Plaga
Ministr školství Robert Plaga
4
Fotogalerie

Maturanti by měli jít k závěrečným zkouškám tři týdny poté, co se opět otevřou školy. Přijímací zkoušky na střední školy by se měly konat dva týdny po návratu studentů do škol. Schválila to v pondělí vláda na návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO). Žáci a studenti by se do lavic měli vrátit zřejmě ve druhé polovině května.

Návrh musí ještě schválit sněmovna. „Je pravděpodobné, že se jím poslanci budou zabývat již zítra,“ uvedl v pondělí Plaga. Sněmovna má mimořádně v úterý zasednout především kvůli rozšíření ošetřovného a dalším zákonům. Senátoři a prezident jsou připraveni ještě v úterý rozhodnutí sněmovny potvrdit.

Státní část maturity proběhne bez písemné části u českého a cizího jazyka, tedy bez slohů, zůstanou jen didaktické testy. Testy by měly tentokrát opravovat samotné školy, a nikoli Cermat. Má se tím podle Plagy zkrátit doba vyhodnocení maturit.

Plaga předpokládá, že by se školy mohly otevřít ve druhé polovině května. Když se otevřou až po 1. červnu, mohly by maturity nahradit výsledky z posledních tří vysvědčení. V případě, že student v minulých letech z daného předmětu neprospěl, měl by možnost komisního přezkoušení. Podobný režim má platit i u závěrečných zkoušek u učebních oborů.

„Uvědomuji si, jak je současná situace psychicky náročná pro žáky, jejich rodiče i pedagogy škol,“ řekl Plaga. „Za nejdůležitější v tuto chvíli považuji uklidnit žáky a vrátit jim nezbytný klid na přípravu – jak na přijímací, tak závěrečné i maturitní zkoušky,“ dodal ministr Plaga. O zkrácení letních prázdnin ministerstvo neuvažuje.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia by měly v nezměněné podobě proběhnout dva týdny po otevření škol. Místo dvou termínů ale bude jen jeden.

Státní závěrečné zkoušky zůstávají v gesci vysokých škol a univerzit, řekl Plaga. Ministerstvo se hodlá s rektory domluvit na společném postupu u přijímacích zkoušek.

Opozice rozhodnutí Plagy podporuje. „Podporuji kroky ministra školství Plagy,“ řekl lidovecký poslanec Jiří Mihola. „Aktuálně je nutné věnovat pozornost profilovým předmětům a procvičování, upravit množství domácích úkolů a nové látky, které znamenají enormní nápor na rodiče,“ dodal.

Podobně se vyjádřil i šéf občanských demokratů Petr Fiala. „Oceňuji, že svoje návrhy dopředu konzultoval se vzdělávacími experty z řad opozice. Věci by pomohlo, kdyby tak postupovali i další členové vlády, v čele s premiérem,“ uvedl.

Naopak kandidát na senátora a ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman nevidí důvod maturity odkládat, měly by podle něj proběhnout hned po otevření škol. Variantu náhrady zkoušky známkami z vysvědčení považuje Bergman za nespravedlivou. „To by potom bylo lepší, kdyby se maturita dělala v září nebo poslední týden v srpnu,“ řekl.