Farmaceutické firmy nabízejí Řecku slevu na léky

Lékárna v řecké Soluni během jedné z letošních stávek

Lékárna v řecké Soluni během jedné z letošních stávek Zdroj: profimedia.cz

Sdružení evropských farmaceutických firem Efpia chce vyjít vstříc zadluženému Řecku. V dopise aténské vládě navrhuje, že stanoví cenový strop pro platby za léky. Výměnou za to žádá včasné placení všech závazků.

Pokud Řecko na návrh přistoupí, firmám sdruženým v Efpia by letos za léky nezaplatilo více než 2,88 miliardy eur, píše agentura Reuters, která má kopii dopisu k dispozici. Pokud by byla tato hranice byla prolomena, budou se muset jednotlivé firmy zříci části svých pohledávek podle toho, jak velký mají podíl na řeckém trhu.

Za tuto slevu chce Efpia garanci, že Řecko splatí své nynější dluhy vůči farmaceutickým firmám a nové pohledávky bude hradit včas. „Nastavení hranice pro růst nákladů či rozpočtového stropu není něčím, co bychom dělali rádi, ale za současných podmínek je lepší to udělat a zajistili tak nějakou stabilitu,“ uvedl šéf sdružení Richard Bergstrom. Podobné dohody už farmaceutické firmy uzavřely s Portugalskem, Irskem a Belgií a nabídku podle Bergstroma dostaly i další země.

Krok výrobců leků následuje poté, co minulý měsíc Řecko pozastavilo vývoz léků ze země, aby tak předešlo případnému nedostatku léčiv. Řecko ale převážnou většinu léků dováží.

Někteří výrobci léčiv už přitom kvůli nespláceným pohledávkám přestali své medikamenty do Řecka dovážet. Jako první tak v červnu učinila německá firma Biotest vyrábějící produkty z krevní plazmy, která v zemi má nesplácené pohledávky v hodnotě několika milionů eur. O víkendu oznámila další německá společnost Merck, že řeckým nemocnicím už nedodává lék na rakovinu Erbitux.

To se podle organizace Lékaři bez hranic už projevuje i v lékárnách. Pacienti prý mají potíže při shánění některých léků vydávaných na předpis. Řada lékáren se navíc dostala do finančních potíží, protože státní zdravotní pojišťovna jim peníze za léky vyplácí se zpožděním. Lékárny se v posledních měsících připojily k několika stávkám proti vládním úsporám.