Na Telefóniku půjčily Kellnerovi české banky

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Rekordní úvěr, který loni upsalo osm bank pro skupinu PPF, když kupovala českou a slovenskou pobočku Telefóniky, je zčásti přeprodán. Podle informací deníku E15 si upsané financování dále odkoupilo dvanáct bank, například Sberbank, Česká spořitelna či VÚB. Bankám se překupování úvěrů vyplatí – nesou menší riziko než ústavy, které jej přímo upisují, přitom jim z velkých úvěrů zůstává slušný úrokový výnos.

Úvěr pro PPF byl upsán v korunách a v eurech, konkrétně činil 54,96 miliardy korun a 156,86 milionu eur. Na úpisu se podílely převážně centrály českých bank a zahraniční pobočky – CACIB, Citi, ČSOB s KBC, Deutsche Bank, ING, RBS, Société Générale a UniCredit.

Šéf pro korporátní financování UniCredit Bank Roman Šilha potvrdil, že financování skončilo zhruba z poloviny na českém trhu. „U Telefóniky i vzhledem k objemu úvěru, který byl enormní, platí, že zhruba polovinu financování tvoří lokální prostředky bank a zbytek jde od jejich evropských matek. Tedy v případě finálního stavu po přeprodejích. Primární úpisy jinak kvůli velikosti vždy dělají centrály bank, což platí i v tomto případě,“ uvedl Šilha. Právě UniCredit Bank je nejaktivnější bankou na českém trhu v akvizičním financování.

Trh fúzí a akvizic ožívá

Česko zažívá v posledních dvou letech silné oživení trhu fúzí a akvizic. Podle údajů Mergermarketu se loni prodalo firem za více než šest miliard eur, o rok dříve za téměř čtyři miliardy eur.

Podle Šilhy se v poslední době mění způsob, jak se akvizice financují – jde o posun od takzvaných klubových úvěrů právě k úpisům typu Telefónica.

Podobným způsobem získal například EPH zdroje na akvizici 49procentního podílu v SPP. Úvěr ve výši 1,5 miliardy eur upsalo pět bank, konkrétně Citibank, JP Morgan, RBS, Société Générale a UniCredit a participovalo na něm dalších osm bank. EPH takto získal zdroje i na nákup Stredoslovenské energetiky, kde úvěr 240 milionů eur upsala samotná UniCredit.

Co se týče klubového financování, největším obchodem bylo sjednání úvěru pro Borealis a Allianz na akvizici Net4Gas ve výši 1,39 miliardy eur, podílelo se na něm dvacet bank. Miliardy na trhu se v posledním roce sjednaly také pro akvizici Sazky, na provozní úvěry pro Škodu Transportation či OTE.