Schváleno. Evropská komise povolila převzetí české Telefóniky skupinou PPF

Graf 16. 1. 2014.

Graf 16. 1. 2014. Zdroj: capkova@mf.cz

Evropská komise dnes schválila záměr investiční skupiny PPF převzít společnost Telefónica Czech Republic. Skupina podnikatele a nejbohatšího občana České republiky Petra Kellnera podepsala smlouvu s Telefónikou o převzetí 65,9 procenta společnosti za 63,6 miliardy Kč na začátku listopadu, akvizice zahrnuje také stoprocentní podíl ve slovenské Telefónice. PPF chce operátora převzít ještě do konce ledna.

Komise záměr posuzovala ve zjednodušeném řízení od prosince. Došla přitom k závěru, že z hlediska případného omezení hospodářské soutěže transakce nepředstavuje riziko. „Obě strany dohody působí ve zcela rozdílných oblastech, na horizontální úrovni se nepřekrývají,“ řekl ČTK mluvčí eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Antoine Colombani.

„Potvrzujeme obdržení kladného stanoviska Evropské komise k akvizici podílu 65,9 procenta ve společnosti Telefonica Czech Republic skupinou PPF. Vypořádání transakce a následné převzetí společnosti předpokládáme do konce ledna,“ řekl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Investiční skupina PPF, která má sídlo v Nizozemsku, se podle komise zabývá především bankovnictvím a investicemi, konzultačními službami, nemovitostmi, těžbou surovin a obchodem se spotřební elektronikou, kdežto Telefónica, která je největší telekomunikační skupinou v České republice, se v ČR i na Slovensku soustředí na mobilní komunikační služby.

PPF následně učiní povinnou nabídku převzetí akcií menšinových akcionářů. Španělská Telefónica si zřejmě ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije. Analytik J&T Banky Milan Vaníček odhaduje, že PPF nabídne odkup ještě v prvním čtvrtletí s tím, že cena se bude pohybovat kolem 305,6 Kč za akcii, což je cena kontrolního balíku zaplacená PPF. „Připomínáme, že cena je tvořena zhruba 50 Kč/akcii v odložených platbách, což může být důvodem, proč PPF bude potenciálně usilovat o případně nižší odkupní cenu v povinné nabídce. Zde se nicméně domníváme, že ČNB schválí nejvyšší a pro minoritní akcionáře nejpříznivější možnost,“ dodal.

Akcie české Telefóniky v posledních pěti letech:Graf 16. 1. 2014.Graf 16. 1. 2014.|capkova@mf.cz

Z jednu akcii PPF zaplatí dle listopadové dohody 305,6 koruny, tedy o několik korun méně, než kolik činila tehdejší hodnota akcií na burze. 53,2 miliardy zaplatí PPF po dokončení transakce, zbylých 10,4 miliardy doplatí během čtyř let. Španělská Telefónica si ve své české pobočce ponechá 4,9 procenta akcií.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina vlastní aktiva ve výši zhruba 22,1 miliardy eur.

PPF podniká hlavně ve finančnictví, v telekomunikacích zatím ne
PPF vznikla jako investiční fond účastnící se kuponové privatizace. Nejdůležitějším krokem v rozmachu firmy bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996. Později se PPF rozrostla a dnes je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě.
Skupina investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie.
PPF ovládá nejbohatší Čech - Petr Kellner (98,94% akcií). Další akcie vlastní Ladislav Bartoníček (0,53%) a Jean-Pascal Duvieusart (0,53%)
PPF se prostřednictvím firmy PPF Mobile Services účastnila loni vyhlášené aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE v Česku. Aukce byla letos na jaře zrušena a s novými podmínkami vyhlášena znovu. Té se PPF navzdory očekáváním neúčastní. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy zřejmě ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.
Telefónica Czech Republic
Obchodního rejstříku byla společnost zapsána 1. ledna 1994 jako SPT Telecom, a. s.
Společnost Telefónica je předním telekomunikačním operátorem na českém trhu; má asi 5,1 milionu předplatitelů bezdrátových služeb, 1,4 milionu zákazníků využívajících pevné linky a zhruba 920 tisíc zákazníků internetových služeb prostřednictvím xDSL.
Zhruba 140 tisíc lidí využívá internetovou televizi O2. Stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Telefónica Slovakia poskytuje mobilní služby zákazníkům na Slovensku.
Podle výroční zprávy za rok drží 2012 mateřská Telefónica zhruba 69,4 procenta akcií.

Jan Sedlák: PPF jde za svým, jen trochu oklikou