Natland získal pohledávky vůči zkrachovalé módní skupině Premium Fashion Brands

Takto vypadaly obchody ze skupiny PFB ještě před krachem

Takto vypadaly obchody ze skupiny PFB ještě před krachem Zdroj: Premium Fashion Brands

Skupina Natland v čele s Tomášem Raškou získali pohledávky vůči PFB za 233 milionů korun.
Premium Fashion Brands se začala formovat v roce 2015.
Provoz obchodů ze skupiny PFB přešel na jiné struktury. Natland a bývalý spolumajitel Jaroslav Havel tvrdí, že to bylo v rozporu se zákonem.
Skupina PFB provozovala obchody hlavně v nákupních centrech.
PFB zahrnovala i část obchodů značky Hugo Boss.
14
Fotogalerie

Investiční skupina Natland se stala největším věřitelem zkrachovalého prodejce módních značek Premium Fashion Brands. Současně se navrhuje za člena věřitelského výboru.

Do insolvenčního řízení s módní skupinou Premium Fashion Brands se vložila investiční společnost Natland. Její dceřiná firma Besodeia získala od firem Sport & Entertainment Holding International a Garve CZ pohledávky vůči PFB v nominální výši 233 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

„Aktuálně analyzujeme úkony dlužníka a jeho managementu. Další kroky budou záviset na závěrech insolvenčního správce a přezkumného jednání, které určí, jakým směrem se bude dál vyvíjet insolvenční řízení. Jako klíčový věřitel chceme s insolvenčním správcem úzce spolupracovat a být ve věřitelském výboru,“ sdělil řídící partner Natlandu Tomáš Raška.

Kromě Natlandu jsou hlavními věřiteli firem ze skupiny PFB ještě Česká spořitelna a Banka Creditas. Insolvenčním správcem dceřiných firem PFB se stal Lee Louda, který vede například reorganizaci uhelného podniku OKD. Natland navrhuje, aby soud ustanovil Loudu i předběžným správcem samotné mateřské společnosti.

Počátky Premium Fashion Brands sahají do roku 2015. Skupinu sdružující značky jako Geox, Armani Jeans nebo Hugo Boss dal dohromady advokát Jaroslav Havel prostřednictvím Sport & Entertainment Holding International. O firmu se dělil napůl s podnikatelem Mariánem Vrtochem. V dubnu 2018 se však partneři rozešli a Havel z PFB vystoupil.

Následně se Vrtoch spojil se skupinou FPD slovenského miliardáře Antona Siekela. Součástí plánů na ozdravení zadlužené módní firmy byl převod majetku z dceřiných společností PFB na jiné firmy sdružení pod hlavičkou Lime Concept. Přestože s touto změnou banky nesouhlasily, nakonec se uskutečnila.

„Došlo ke kompletnímu vyvedení podniku, respektive jeho aktiv bez adekvátního protiplnění, kdy v jeden moment bylo převedeno více než dvacet obchodů klíčových značek, zatímco veškeré závazky zůstaly na staré struktuře Premium Fashion Brands. To vedlo k její okamžité insolvenci. Společnosti Sport & Entertainment Holding International a Garve CZ nemají zkušenosti, ani lidské kapacity na vedení sporu a restrukturalizaci v rámci započatých insolvenčních řízení, proto se obrátili na skupinu Natland jako silného a specializovaného řešitele těchto takzvaných distressových situací,“ popsal důvody prodeje pohledávek zástupce Sport & Entertainment Holding International Ondřej Havlík.  

Šéf FPD Tomáš Šupa již dříve odmítl, že by cílem převedení majetku na nové struktury bylo poškození věřitelů. Jeho skupina prý naopak do obchodů dala přes 200 milionů korun.