Miliardář Vítek prodal obchody řetězců Albert a OBI

Obchodní areál v Litoměřicích v čele s hobbymarketem OBI vlastní nově skupina DRFG Davida Rusňáka.

Obchodní areál v Litoměřicích v čele s hobbymarketem OBI vlastní nově skupina DRFG Davida Rusňáka. Zdroj: DRFG

Radovan Vítek
Obchodní areál v Litoměřicích v čele s hobbymarketem OBI.
David Rusňák už má v nemovitostech přes šest miliard korun.
Obchodní areál v Litoměřicích v čele s hobbymarketem OBI.
5
Fotogalerie

Investor David Rusňák rozšířil na sklonku loňského roku hodnotu realitního portfolia na více než šest miliard korun. Vydělal na tom jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek, který se zbavuje přebytečných nemovitostí.

Skupina DRFG investora Davida Rusňáka stihla v závěru minulého roku ještě více posílit pozici v retailu. Od skupiny CPI miliardáře Radovana Vítka koupila tři obchodní objekty v severních Čechách. Konkrétně hypermarket Albert, hobbymarket OBI v Litoměřicích a prodejnu s oblečením KiK v Chrastavě.

„Prodej tří menších retailových nemovitostí na severu Čech je v souladu s naší dlouhodobou strategií soustředit se primárně na větší obchodní centra v České republice a dalších zemích střední Evropy,“ řekl mluvčí CPI Jakub Velen.

Akvizice DRFG navazuje na transakci ze začátku prosince. Tehdy Rusňák za jeden a čtvrt miliardy korun koupil dvanáct nákupních parků v čele s řetězci Albert, Billa a Penny.

„Závěr roku byl hektický. Po nabytí portfolia dvanácti nemovitostí z 6. prosince jsme ještě zmobilizovali síly a na Silvestra dokončili tuto transakci,“ uvedl Josef Musil, obchodní ředitel DRFG Real Estate.

Cenu aktuální transakce žádná ze stran nekomentovala. Podle informací deníku E15 byla zhruba půl miliardy korun. Na financování se podílela Komerční banka. Plocha nově pořízených nemovitostí přesahuje 16 tisíc metrů čtverečních.

Rusňákova a Vítkova skupina se již při jedné velké transakci potkala v polovině loňského roku. Tehdy DRFG koupila nákupní parky v Trutnově a Českém Těšíně za jednu miliardu korun.

Celkem má Rusňák aktuálně v realitním portfoliu 165 tisíc čtverečních metrů určených k pronájmu. Hodnota těchto nemovitostí je po poslední akvizici 6,3 miliardy korun.

Tuzemský kapitál je při realitních akvizicích čím dál odvážnější. „České fondy zaznamenávají neustálý příliv prostředků a logicky tedy musí soustavně hledat vhodné nemovitosti na nákup. Proto vidíme, že poptávka ze strany lokálního kapitálu roste, stejně tak jako i cílová hodnota investice,“ sdělil Michal Soták, vedoucí investičního týmu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Právě domácí investoři ovládli loňský trh komerčních nemovitostí.