Ztrátový ráj Tropical Islands čeká injekce půl miliardy eur

Akvapark Tropical Islands poblíž Berlína.

Akvapark Tropical Islands poblíž Berlína.

Akvapark Tropical Islands nedaleko Berlína.
Akvapark Tropical Islands nedaleko Berlína.
Akvapark Tropical Islands nedaleko Berlína.
Akvapark Tropical Islands poblíž Berlína.
Akvapark Tropical Islands poblíž Berlína.
15
Fotogalerie
Německý akvapark Tropical Islands, který leží hned vedle dálnice z Drážďan do Berlína, platil po svém vzniku za nepovedenou investici, ve které její majitel utopil miliony eur. Osm let po otevření chce malajský vlastník do resortu nalít neuvěřitelných půl miliardy eur (12,5 miliardy korun) a udělat z Tropical Islands největší zábavní park v Německu.

Umělý prales s množstvím atrakcí ukrytý v obří kopuli bývalého hangáru pro vzducholodě zná i mnoho Čechů, protože Tropical Islands leží ani ne dvě hodiny cesty autem od českých hranic. Kromě Čechů sem hromadně jezdí také Poláci, kteří to mají ještě blíže.

Obraz tropického ráje trochu kazil pohled na hospodaření parku. Kdykoli se o Tropical Islands psalo v německém tisku, autor nezapomněl zmínit, že ambiciózní projekt prodělává. Původní kvótu 1,25 milionů návštěvníků ročně, při které by se park měl vyplatit, se nedaří naplnit dodnes. Od otevření v roce 2004 mateřská firma Tanjong v resortu utratila 200 milionů eur.

FOTOGALERIE: Umělý prales uvnitř obřího bývalého hangáru

Teď se ale chystá mnohem větší investice. Podle obchodního ředitele Ole Besteda Hensinga chce Tanjong do parku nalít 500 milionů eur. V těsném sousedství umělého pralesa má vyrůst westernové městečko, středověká vesnice, tropická ves a vesnice vystřižená z 50. let. Volnočasový resort má mít kapacitu 12 tisíc lůžek a ročně chce hostit 3 miliony návštěvníků. Kromě toho se chystá ještě výstavba obřího golfového hřiště. Zprovoznit se má také bývalé letiště. Práce mají dle Hensinga začít na začátku příštího roku.

Výnosná hra na vojáky

Máte šmuk nebo porcelán? V berlínském Mauerparku prodáte cokoli

Může se masivní investice majitelům vyplatit? Dosavadní výsledky naznačují, že spíše ne. V roce 2011 navštívilo park 912 tisíc lidí a obrat stoupl na 37 milionů eur. Majitelé mluví o pozitivním cashflow ve výši 2,5 milionů eur, celkově jsou ale ostrovy kvůli splácení úroků z dluhů pořád ztrátové.

Příčinou může být nepříliš šťastné umístění resortu. Berlín i Braniborsko patří mezi chudé spolkové země, pro jejichž obyvatele je návštěva Tropical Islands příliš drahá. Pro bohaté Němce je resort příliš daleko a Poláků nejezdí tolik, kolik si investor sliboval.