ODEMČENO: Česku podraží dluhy, banky řeší krizové hypoteční scénáře, Praha oživí Vltavu

Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha

Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha Zdroj: Brainwork

Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha
Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha
Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha
Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha
Náplavka, plovoucí lázně, Petr Janda, vizualizace, Magazín Nová Praha
16
Fotogalerie

Česku se rekordně prodraží dluhy. Skutečný šok ale přinesou příští léta. Co s nesplácenými hypotékami? Banky mají krizové scénáře zahrnující i prodej nemovitostí. Co se chystá na Vltavě. Nové projekty v metropoli oživí řeku a přitáhnou ještě více Pražanů.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý premiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

odemykáme >>>

Česku se rekordně prodraží dluhy. Skutečný šok ale přinesou příští léta

Státu se letos jako bumerang vrátí obří dluhy nabrané během pandemie. Částka, kterou Česko zaplatí na úrocích ze svých dluhů, letos prudce vzroste, a podle odhadů překoná rekordní rok 2013. Zatímco ještě loni vyplatil stát investorům do českého vládního dluhu 42,2 miliardy korun, letos má částka přesáhnout 51 miliard korun, které stát vyplatil před devíti lety. Strmý růst úrokových sazeb navíc hrozí masivním prodražením dluhů v příštích letech, a to až o řádově vyšší sumu.

odemykáme >>>

Co s nesplácenými hypotékami? Banky mají krizové scénáře zahrnující i prodej nemovitostí

Lidé, kteří po skokovém navýšení splátek při refixaci nezvládnou splácet hypotéky, jsou v lepší pozici, než byli neplatiči při finanční krizi po roce 2008. Propadu cen bytů a domů zatím brání nízká nabídka a rostoucí náklady na výstavbu. Přesto bankéři i obchodníci s realitami radí, aby klienti ve vážných problémech neotáleli příliš dlouho. Zatím nemusejí na prodeji nemovitosti tratit.

odemykáme >>>

Co se chystá na Vltavě. Nové projekty v metropoli oživí řeku a přitáhnou ještě více Pražanů

Praha bez Vltavy by nebyla městem, jaké známe z ikonických pohledů přes Karlův most na Hradčany. Přesto se metropole k řece chová dost macešsky. Vedle romantických míst hyzdí břehy brownfieldy, zemědělské plochy či sklady, které brání přístupu k vodě. Nyní metropole chystá projekty, které to mohou změnit – od nových parků přes úpravu náplavek až po unikátní plovoucí lázně.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Jaroslav Bukovský: Co zběsile vydělává, když se trh hroutí, aneb pět pojistek bohatství

Průměrný drobný investor občas propadne klamné představě, že pokud klesá akciový index, atmosféra na burze připomíná ranní jatka a obchodování působí jako hod nožem na živý terč. Není to tak, klesající trh nabízí svá zákoutí plná romantiky a něžného sentimentu. Řečeno humánněji, řada akcií prostě roste a vydělává akcionářům neskutečná procenta. Investor pochopitelně musí vykouknout za Atlantik, evropské burzovní DNA jednoduše, jak to říci a neurazit, teprve Ameriku dohání. Zhruba pátou dekádou. Ale k věci, otázku jsme z drahých stavebních materiálů složitě vystavěli následovně triviálně: Co roste, když trh jako celek padá? Na čem dokázali letos drobáci vydělat, i když se loď potápěla? Zkusme následující akciový kvintet.

Firmy chtějí propustit tisíce lidí. Větší nezaměstnanost je žádoucí, míní odborníci

Navzdory tomu, že nezaměstnanost v Česku dál klesá a je nejnižší v EU, nálada ve firmách se zvolna mění. Záměr hromadného propuštění podle úřadu práce nahlásilo od začátku roku 33 zaměstnavatelů. Zaniknout by mělo 3658 pracovních míst, z toho větší část byla nahlášena v březnu a dubnu. „Meziročně počet zaměstnavatelů, kteří propouštění nahlásili, zůstal v dubnu stejný, počet propouštěných zaměstnanců ale lehce vzrostl,“ konstatuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Hromadné propouštění může ovše  podle některých odborníků nakopnout českou ekonomiku.    

Jadernou elektrárnu musí stavět firma z Evropy, ne z druhého konce světa, říká miliardář Krsek

Bývalý spolumajitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek dal naposledy rozhovor před čtyřmi lety a sám se médiím vyhýbá. A byť jeho investiční skupina BHM velmi rychle roste, kvůli absenci tiskového oddělení se může stát, že část jeho byznysu zcela uniká zrakům veřejnosti. Názorným příkladem je Krskova obří sázka na výstavbu logistických hal. „Začali jsme už před třemi lety a v současnosti máme hotových nebo rozestavěných zhruba 200 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Další připravujeme. Celková investice do těchto projektů vychází v přepočtu na zhruba osm miliard korun,“ říká Krsek.

Přízrak Lehman Brothers. Do kryptoměny potápějící celý trh investovaly i české fondy

Tohle je cenový masakr mimořádný i na poměry virtuálních měn. Jedna z deseti největších kryptoměn odepsala 99 procent hodnoty během pár dní. Luna svou implozí spustila výprodej, který pod hladinu 30 tisíc dolarů potopil i nejrozšířenější bitcoin. Do luny, respektive jejích vývojářů – korejské firmy Terraform Labs – ještě před pádem kryptoměny investovala řada venture kapitálových fondů včetně těch českých. O kryptografu týdne bylo jasno ještě před pátkem.

Hotely a penziony se chystají na sezónu, tisíce uprchlíků se budou muset znovu stěhovat

Hoteliéři a majitelé penzionů se začínají připravovat na letní sezónu, která by po dvou covidových rocích měla být opět plnohodnotná. Část kapacit jim ale dosud zabírají ukrajinští uprchlíci, kterým nabídli dočasně ubytování během začátku války. Dočasné řešení se ale ve většině případů protáhlo a hoteliéři nejpozději ke konci června uprchlíky, pro které kraj nenašel vhodnější ubytování, vypoví. Kraje, které ubytování uprchlíků koordinují, ale volné byty nemají. Nabízejí jim proto jen další dočasné ubytování na internátech nebo v domovech mládeže.

Shein potichu obsazuje Česko. Neviditelný čínský e-shop surfuje na vlně popularity u generace Z

Ještě před pár lety v podstatě neznámá firma, dnes čínský obr, jehož hodnota je mezi soukromými společnostmi třetí nejvyšší na světě. Řeč je o čínském e-shopu Shein, který si nejprve podmanil americký trh, a nyní se zdá, že potichu dobývá i ten český.

Každý je jednou v životě ve správný čas na správném místě, říká developer Serge Borenstein

Developer Serge Borenstein je už čtvrt století pevně svázaný s pražským Karlínem, který se jeho přičiněním stal moderní a pulzující částí Prahy. Po deseti letech, kdy o Borensteinovi nebylo příliš slyšet, chytil druhou mízu, spojil se s nejsilnějšími hráči na českém realitním trhu a chce změnit Holešovice.