Hotely a penziony se chystají na sezónu, tisíce uprchlíků se budou muset znovu stěhovat

Uprchlíci z Ukrajiny

Uprchlíci z Ukrajiny Zdroj: ČTK / AP / Rodrigo Abd

Česko bude muset uprchlíky z Ukrajiny lépe rozmístit, aby nedošlo k jejich exkluzi
2
Fotogalerie

Hoteliéři a majitelé penzionů se začínají připravovat na letní sezónu, která by po dvou covidových rocích měla být opět plnohodnotná. Část kapacit jim ale dosud zabírají ukrajinští uprchlíci, kterým nabídli dočasně ubytování během začátku války. Dočasné řešení se ale ve většině případů protáhlo a hoteliéři nejpozději ke konci června uprchlíky, pro které kraj nenašel vhodnější ubytování, vypoví. Kraje, které ubytování uprchlíků koordinují, ale volné byty nemají. Nabízejí jim proto jen další dočasné ubytování na internátech nebo v domovech mládeže.

„Nedokážu teď říct, jaká je globální vůle hotelů, my víme jen o části, ale hotely deklarovaly už dopředu, že budou chtít, aby uprchlíci opustili pokoje během května a června a uvolnili je turistům. Je to logické, protože ty hotely i ve chvíli, kdy dostanou nějaké ne úplně velké kompenzace od státu, nevydělají nic na stravování, což je podstatný zdroj příjmů,“ tvrdí Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, která spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy situaci ubytování uprchlíků monitoruje.

Česko je jednou ze zemí, která je ukrajinskou uprchlickou krizí zasažena nejvíce

Video placeholde
• Videohub

„Situace je dynamická, neustále se mění a úplně přesná čísla neznáme. Ale domnívám se, že stěhování z hotelů a penzionů se v celé republice bude týkat jednotek tisíců uprchlíků a věřím, že bychom to měli zvládnout, i když v každém kraji je situace jiná,“ uvedl hejtman jihočeského kraje a předseda asociace krajů Martin Kuba. Hůle odhaduje, že v tuto chvíli je v komerčním ubytování asi čtyřicet tisíc uprchlíků. Statistiky jsou ale roztříštěné mezi několik evidencí a některé hotely nabízejí ubytování na vlastní pěst a v evidencích úplně chybí.

Problémy v krajích

Problém s vypovězenými uprchlíky už řeší v Karlovarském kraji. Zde je tradičně silný turistický ruch zejména v lázeňských městech v čele s Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi. V celém kraji se bude muset do začátku letních prázdnin přemístit asi tisícovka uprchlíků. Ve Varech navíc „odšpuntuje“ sezónu dva roky utlumený filmový festival, který se bude konat na začátku července.

Na hraně svých ubytovacích možností je i Moravskoslezský kraj a i zde se situace v hotelech komplikuje. „Museli jsme přestěhovat 170 uprchlíků do našich ubytovacích kapacit a do začátku prázdnin musíme najít ubytování pro 700 uprchlíků. Zjišťujeme u poskytovatelů , kolik budou muset celkem vystěhovat lidí, aby mohli začít sloužit svému původnímu účelu,“ řekl hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Velká část uprchlíků se podle dat Člověka v tísni bude muset přesunout také z horských hotelů v Libereckém kraji, které jsou tradičně mezi dubnem a červnem méně vytížené. V létě jsou ale častým cílem trekingových nadšenců. „Uprchlíci tam byli přesměrováni kvůli volným kapacitám. Žijí tam ale úplně odříznutí od možnosti pracovat, děti nemají kam chodit do školy. Ti všichni se budou muset se začátkem sezóny přestěhovat jinam,“ řekl Daniel Hůle. Dohromady už kraje evidují tisíce případů.

Kraje ale v tuto chvíli nemají pro Ukrajince žádné dlouhodobé řešení, volné byty totiž nejsou. Připravují proto ubytování v domovech dětí a mládeže nebo na internátech, které se na dobu letních prázdnin uvolní. Jedná se tedy opět pouze o dočasné řešení na dobu dvou letních měsíců. V nejkrajnější situaci se opět rozšíří řady uprchlíků, kteří se budou muset spokojit s ubytováním v tělocvičnách nebo kulturních domech.

Byty nebo tábory

Daniel Hůle spolu s týmem dalších odborníků nyní pracuje na relokační strategii, která by měla najít pro velkou část uprchlíků, kteří stále bydlí v provizoriu, dlouhodobé ubytování. „Je potřeba uprchlíky motivovat, aby se přesunuli do míst, kde jsou volné školní kapacity, volné bytové kapacity a jsou tam pracovní příležitosti. Podle našich výpočtů je velký potenciál například na Moravě nebo v širším prstenci Středočeského kraje,“ řekl Hůle.

Prostoru je v Česku dost, ale stát ho prý nedostatečně moderuje. „Primárně necílíme na byty, které jsou na realitních serverech, protože to by vytěsnilo české obyvatele a vytvořilo by to problém někde jinde. Stát musí přes solidární příspěvek a změnu jeho struktury motivovat lidi, nejčastěji ve vícegeneračních domech, aby nabídli volné kapacity státu. My potřebujeme desítky tisíc bytů, na realitním trhu jich jsou tisíce. Tohle je ten zásadní problém, a pokud tohle nevyřešíme, tak města budou muset stavět ty uprchlické tábory,“ uzavřel Hůle.