Jaroslav Bukovský: Co zběsile vydělává, když se trh hroutí, aneb pět pojistek bohatství

Průměrný drobný investor občas propadne klamné představě, že pokud klesá akciový index, atmosféra na burze připomíná ranní jatka a obchodování působí jako jako hod nožem na živý terč.

Průměrný drobný investor občas propadne klamné představě, že pokud klesá akciový index, atmosféra na burze připomíná ranní jatka a obchodování působí jako jako hod nožem na živý terč. Zdroj: reuters

Průměrný drobný investor občas propadne klamné představě, že pokud klesá akciový index, atmosféra na burze připomíná ranní jatka a obchodování působí jako hod nožem na živý terč. Není to tak, klesající trh nabízí svá zákoutí plná romantiky a něžného sentimentu. Řečeno humánněji, řada akcií prostě roste a vydělává akcionářům neskutečná procenta. Investor pochopitelně musí vykouknout za Atlantik, evropské burzovní DNA jednoduše, jak to říci a neurazit, teprve Ameriku dohání. Zhruba pátou dekádou. Ale k věci, otázku jsme z drahých stavebních materiálů složitě vystavěli následovně triviálně: Co roste, když trh jako celek padá? Na čem dokázali letos drobáci vydělat, i když se loď potápěla? Zkusme následující akciový kvintet.

Optimismu se nedaří, to není zrovna invenční idea, dobrá. Wall Street od počátku roku přišla o 14 procent a drama nabírá grády. I přes pár oživení byl trh v dubnu ve znamení krve a slz a případné zbytky investorského optimismu dokázal vydřít až na vybělenou kost. Přesto se všude nebrečelo, a leckde se slavilo.

Očima guvernéra: Stagflace

Video placeholde
Očima guvernéra: Stagflace • Videohub

Ukážeme pět akciových adres, kde bylo během dubna posvícení nejhlasitější a kde hosté pili a jedli tak, že mají na nějakou dobu prostě vystaráno. Mluvíme o třiceti- až devadesátiprocentním výnosu za pouhý měsíc v konstelaci války a stagflace. Ne, to není špatný výsledek. Kdo to proboha mohl být! Tedy...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!