Co s nesplácenými hypotékami? Banky mají krizové scénáře zahrnující i prodej nemovitostí

Realitní trh reaguje na turbulence s nejmíň půlročním zpožděním

Realitní trh reaguje na turbulence s nejmíň půlročním zpožděním Zdroj: E15 Michael Tomeš

Lidé, kteří po skokovém navýšení splátek při refixaci nezvládnou splácet hypotéky, jsou v lepší pozici, než byli neplatiči při finanční krizi po roce 2008. Propadu cen bytů a domů zatím brání nízká nabídka a rostoucí náklady na výstavbu. Přesto bankéři i obchodníci s realitami radí, aby klienti ve vážných problémech neotáleli příliš dlouho. Zatím nemusejí na prodeji nemovitosti tratit.

„Snažíme se dívat dopředu. Ano, riziko tady je, vytváříme opravné položky, ale zatím klienti situaci zvládají velmi dobře. Může se to však otočit,“ upozornil generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix v debatě Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

„Připravujeme možnosti, jak pomoci klientům, kteří by se v případě výrazného zvýšení sazby mohli dostat do problémů. Řešení máme k dispozici řadu, například prodloužení splatnosti úvěru. Vždy je nejdůležitější, aby se na nás klient obrátil co nejdřív,“ uvedl Ondřej Šuchman, manažer hypoték Modré pyramidy stavební spořitelny.

Úroky u hypoték už překročily pětiprocentní hranici. Půjčka na bydlení je podle Fincentrum Hypoindexu více než dvakrát dražší než před rokem. Do konce roku mohou průměrné sazby vystoupat podle některých odhadů i nad sedm procent. Pro příklad, pokud sazba na pětileté fixaci vzroste o tři procenta, činí to u průměrné hypotéky přes tři tisíce korun.

Prodej pohledávek

Realitní trh reaguje na turbulence s nejméně půlročním zpožděním, a tak zatím situace připomíná klid před bouří. Banky už se ovšem připravují na horší časy. K tomu patří i neschopnost části klientů splácet. „V tuto chvíli je pro nás nejefektivnější prodej pohledávky, protože za zajištěné pohledávky jsou zajímavé ceny. Teď je plus, že z prodeje nemovitosti se splatí pohledávky, tedy jistina i úroky, a ještě klientům něco zbude,“ říká Feix. 

Teprve pokud by nastala hlubší krize vyvolaná recesí a růstem nezaměstnanosti, začaly by ceny bytů padat. V takovém případě by už podle Feixe bylo pro banku lepší počkat a nesplácené nemovitosti dát do dražby. Obavy z toho, že by se banka při vyšším počtu nesplácených hypoték stala řečeno s nadsázkou „realitkou“ prodávající byty, nemá. Konkrétní prodeje už pak realizují dražební firmy. A jak ukázala předchozí finanční krize, když banky poskytují o desítky procent méně hypoték, může se zase část bankéřů věnovat řešení problémových úvěrů.

Na hranici možností

„Do problémů se splácením se podle České národní banky dostane maximálně pět procent klientů. Domnívám se, že poměr bude výrazně vyšší. Jde především o menší úvěry, které si braly rodiny s nižšími příjmy. Tyto úvěry byly už v době sjednání na hranici možností,“ říká zakladatel FinTech startupu Frenkee Jiří Hluchý.

Do celkových nákladů domácností zasahují také vyšší ceny energií a potravin. „Není v silách klienta tyto výdaje snížit a chybou špatného finančního plánování se může dostat do značných potíží. Až čtvrtina klientů může mít krátkodobě nebo i v dlouhodobém časovém horizontu problémy se splácením,“ odhaduje analytička Broker Consulting Michaela Pudilová.

„Pokud lidem nebude vycházet rozpočet po navýšení splátek, budou si muset bez emocí srovnat, jak postupovat. V nejhorším případě včas nabídnout nemovitost k prodeji,“ dodává Hluchý.

Očima guvernéra: Inflace

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub

Pozor na sankční úroky

Právě včasný prodej může dlužníkům ušetřit další výdaje. „Při dnešních vysokých cenách nemovitostí se může stát, že se prodejem kompletně oddluží, ale nesmějí moc dlouho čekat,“ vysvětluje Ivo Gavlas, majitel stejnojmenné aukční a realitní společnosti.

Na rozdíl od minulé krize před zhruba 13 lety jsou dnes strašákem hlavně úroky, nikoli nominální pokles ceny bytu či domu v dražbě. „Úroky z prodlení, sankční úroky a smluvní pokuty, to vše může pro klienta v konečném důsledku znamenat výraznou ztrátu,“ upozorňuje Gavlas.