ODEMČENO: Sberbank blokuje investice, trh s byty chladne, do Česka vstoupí nová sázkovka

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály pro propuknutí války dlouhé fronty lidí.

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály pro propuknutí války dlouhé fronty lidí. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Česká Sberbank v závěru minulého týdne opět zneklidnila část tuzemských klientů. Tentokrát to byli drobní hráči, kteří přes padlou ruskou banku v minulosti investovali. Mezi zaběhlé sázkové kanceláře míří do Česka nový hráč. Realitní makléři napříč Českem hlásí: ochlazuje se.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na nabídku předplatného.

Odemykáme >>>

Trh s byty chladne. Rozžhavené ceny ještě drží slabá nabídka, nucené prodeje teprve přijdou

Realitní makléři napříč Českem hlásí: ochlazuje se. Zatímco na prohlídky bytů k pronájmu se stojí fronty, počet zájemců o koupi už jen zřídka dosahuje dvouciferného čísla. Ceny bytů ale zatím znatelně neklesají, v nabídce jich je stále málo. To ovšem mohou v horizontu měsíců změnit prodeje nemovitostí vyvolané problémy se splácením hypoték se znatelně vyššími úroky po refixaci.

Odemykáme >>>

Klienti Sberbank marně vyhlížejí své investice. Převody z padlé banky nabírají skluz

Česká Sberbank v závěru minulého týdne opět zneklidnila část tuzemských klientů. Tentokrát to byli drobní hráči, kteří přes padlou ruskou banku v minulosti investovali. Navzdory dřívějšímu příslibu Sberbank jejich prostředky ještě nepřevedla do ostatních bank. Banka na svých webových stránkách nabízela investice do dluhopisů, hypotečních zástavních listů a do podílových fondů třetích stran. Sberbank podle svého vyjádření na spuštění převodu investic pracuje, ale investoři zatím jen marně čekají.

Odemykáme >>>

Komárkovy miliardy: Na český sázkový trh vstoupí nový evropský hráč

Mezi zaběhlé sázkové kanceláře míří do Česka nový hráč. Ministerstvo financí vydalo licenci společnosti provozující značku Betano. Její start se dá očekávat během několika týdnů. Geograficky spadá do Řecka a podíl v její mateřské firmě drží Sazka z impéria miliardáře Karla Komárka.

>>> výběr z rubriky E15 Premium

Odlet z Ruska na jih. Český výrobce bezpilotních letounů expanduje do Jižní Ameriky 

Společnost Primoco UAV, významný výrobce bezpilotních letounů, zvýšil v prvním čtvrtletí tržby i zisk. Navíc připravuje zakázky na nových trzích, když v souvislosti s embargem opustil ruský trh, kde měl nasmlouvané zakázky za 282 milionů korun.  

Česko má více rezerv v Pekingu než ve zlatě. ČNB koupila čínské bondy za desítky miliard

Česká národní banka loni výrazně posílila své sázky za Velkou čínskou zdí. Jen během loňského roku nakoupila čínské státní dluhopisy za bezmála 19 miliard korun, čímž více než ztrojnásobila své dosavadní sázky na tamní bondy. Po loňském roce má tak v českých devizových rezervách větší slovo i čínský jüan, v němž ČNB dluhopisy skupuje. Peking jde zejména v uplynulém roce spíše proti proudu globální měnové politiky. Čínská centrální banka totiž na rozdíl od svých protějšků z Ameriky a eurozóny volí opačný kurs a stále více uvolňuje svou politiku. Nabízí tak investorům včetně ČNB i šance, kterých v euro-americkém regionu ubývá.

Útěk z Evropy do Ameriky. Vyděšení investoři najdou klid i výnos na Wall Street

Burzy mají za sebou jedno z nejbizarnějších čtvrtletí všech dob. Hra na výnosovou slepou bábu daná nejprve inflačním šokem a umocněná válkou na Ukrajině zmátla i ostřílené burziánské mozky. Investorská orientace nebude lehká ani propříště a spíše než honbou za zisky se investice stanou nástrojem pro uchování hodnoty. Inflace prý ztratí grády, ale globální ekonomika za to může zaplatit krutou recesní daň. Bezpečným přístavem investorů se stane či spíše zůstane stará dobrá Wall Street. 

Nová auta už Loudovi nestačí. Po rekordním výnosu chce byznys znásobit prodejem ojetin

Vysokou poptávku po nových i ojetých vozech loni vytěžil i jeden z největších českých obchodníků s automobily, společnost Louda Auto. Největší prodejce aut značek Škoda Auto a Hyundai na tuzemském trhu loni podle předběžných odhadů dosáhl rekordních tržeb ve výši 7,5 miliardy korun. V rozhovoru pro deník E15 to sdělil majitel firmy Pavel Louda. Podniku se však nepříjemně prodražuje stavba údajně největší evropské prodejny ojetin u Poděbrad, do níž investuje v době, kdy se řada společností soustřeďuje spíše na online obchod s ojetými vozy a s daty o nich.

Agrofert chce zezelenat. Do roku 2025 chce do solárů a vodíku investovat miliardy

Skupina Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše se v oblasti zelených zdrojů chystá zahájit největší investiční smršť od svého vzniku. V plánu má postavit solární projekty se souhrnným výkonem sto megawattů a u vodíku počítá se dvěma velkými projekty. Investice, které vyjdou na miliardy korun, chce skupina dokončit do roku 2025, potvrdil v rozhovoru pro deník E15 místopředseda představenstva skupiny Petr Cingr.

Z Číny lodí do Dubaje, pak letadlem do Česka. Válka komplikuje přepravu zboží

Přepravci asijského zboží do Česka přestali kvůli válce na Ukrajině využívat železnice v zemích, které se na agresi podílejí. Kolejová přeprava zboží přes Rusko a Bělorusko tedy prakticky nefunguje. Zboží se vrací na lodě, popřípadě do letadel. Někdy dochází i ke krkolomné kombinaci obou způsobů přepravy.

Chřestová sezona se blíží. Pandemie a válka zvyšují náklady i cenu

Chřestová sezona odstartuje za pár dní. Vyhledávaná kulinářská pochoutka bývá každoročně vůbec první sklízenou plodinou na tuzemských polích a letos se jí stane o čtrnáct dní dříve oproti loňsku, kdy byly špatné teplotní podmínky. Letošek by z tohoto pohledu měl být standardní. Tím ale podle pěstitelů dobré zprávy končí.

Další články najdete v rubrice E15 Premium