Třetí valorizace důchodů je na spadnutí. Stát to vyjde na miliardy korun

Důchodci dostanou letos přidáno zřejmě třikrát

Důchodci dostanou letos přidáno zřejmě třikrát Zdroj: profimedia.cz

Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
5
Fotogalerie

Napjatý státní rozpočet se bude muset v následujících měsících popasovat s několika nečekanými výdaji. A to i proto že důchodci dostanou letos přidáno zřejmě třikrát. Ke standardnímu lednovému a mimořádnému červnovému zvýšení penzí dojde kvůli rekordní inflaci na podzim pravděpodobně k další mimořádné valorizaci, což státní rozpočet vyjde na miliardy korun. Vláda kromě toho zvažuje zvýšení dalších dávek či daňových slev.

„Podle údajů, které máme v tuto chvíli k dispozici, by skutečně k mimořádné valorizaci ještě před koncem roku 2022 dojít mohlo, nicméně jasno bude teprve v nejbližších měsících,“ uvedl Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí. Zvyšovat by se mohly důchody v listopadu nebo v prosinci. Krátce nato by se mohli důchodci těšit i na lednové řádné zvyšování penzí.

Penzisté získali letos v lednu průměrně osm set korun navíc, v červnu mají důchody mimořádně vzrůst v průměru o dalších 1017 korun. O dalším zvyšování rozhodne vývoj inflace. Vláda musí podle zákona přidat na penzích v mimořádném termínu, pokud ceny vzrostou během pěti měsíců o více než pět procent. „K mimořádné podzimní valorizaci dojde, pokud by míra meziroční spotřebitelské inflace překročila 14,4 procenta v dubnu, 14,2 procenta v květnu, či 13,6 procenta v červnu,“ vypočítává Národní rozpočtová rada. V březnu zrychlila inflace na 12,7 procenta.

Červnová valorizace nemusí stačit

Červnové navýšení penzí necelým třem milionům důchodců vyjde státní kasu na 21 miliard korun. Náklady na případnou podzimní valorizaci – s nimiž státní rozpočet již nepočítá – se odhaduje mezi pěti až deseti miliardami korun. „Vzhledem k tomu, že se sčítá pandemická a válečná inflace, může do konce letošního roku dojít k dalšímu mimořádnému navýšení penzí přibližně o 600 až 900 korun,“ odhaduje ekonom Štěpán Křeček z BH Securities. „Druhé mimořádné navýšení penzí tak zřejmě bude trochu mírnější než to první,“ dodal.

Očima guvernéra: Důchodová reforma

Video placeholde
• Videohub

Opoziční ANO tlačí na zvýšení penzí i nad rámec valorizace, jak to hnutí činilo během vlastní vlády. „Celý život pracovali, přispívali do sociálního systému, tak je správné, abychom jim pomohli. Protože by se mohli velice rychle dostat na hranici chudoby,“ uvedla šéfka poslanců ANO a exministryně financí Alena Schillerová. Současný kabinet to odmítá a chce zvýšit penze jen o tolik, kolik mu nařizuje zákon.

Vláda chce ve druhé polovině roku předložit novelu letošního státního rozpočtu, v pořadí už druhou. Promítne do ní nejen zvýšené náklady na penze, ale i výdaje na řešení dopadů války na Ukrajině a uprchlické vlny. To půjde zřejmě do několika desítek miliard korun, očekává se však zapojení evropských peněz. Podle Národní rozpočtové rady se nedá odhadnout, jestli to ovlivní schodek státního rozpočtu, který je nyní schválen na hranici 280 miliard korun.

Kalkulačka pro výpočet starobního důchodu 2022 >>>

Kalkulačka pro výpočet důchodového věku 2022 >>>