ODEMČENO: Skončil další dodavatel energií, Středula udělá z Prahy Davos, e-shopy budou krachovat

Josef Středula, předseda ČMKOS

Josef Středula, předseda ČMKOS Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ondřej Klega, eRockets
Ondřej Klega, eRockets
Ondřej Klega, eRockets
Josef Středula, předseda ČMKOS
Josef Středula, předseda ČMKOS
8
Fotogalerie

Energetická krize má další byznysovou oběť. Společnost ZFP Energy se sloučila se společností Gazela, která je jejím obchodním partnerem. Pokud Josef Středula vyhraje prezidentské volby, chce z Pražského hradu udělat „evropské budoucnostní centrum“. Podle investora Ondřeje Klegy si e-shopy v posledních měsících procházejí očistcem. Očekává tak krachy některých z hráčů na trhu.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

Odemykáme >>>

Na trhu s energiemi skončil zatím třetí největší dodavatel. Zákazníky předal partnerům

Energetická krize přinesla další byznysovou oběť a přibližně 7,8 tisíce odběrných míst má od začátku dubna nového dodavatele. Společnost ZFP Energy se v tichosti sloučila se svým obchodním partnerem, společností Gazela, a tím jí předala své zákazníky včetně jejich smluv. Informaci ZFP Energy publikovala na svých stránkách.

Odemykáme >>>

Z Prahy udělám nový Davos, slibuje odborový předák a kandidát na prezidenta Josef Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula chce vyhrát prezidentské volby mimo jiné s plánem udělat z Pražského hradu „evropské budoucnostní centrum“. Zároveň slibuje, že v případě zvolení prošetří, co se v Kanceláři prezidenta republiky dělo za éry kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého. „V případě zvolení prezidentem bych se na to určitě začal ptát velice rychle. Tady je třeba vědět,“ tvrdí Středula.

Odemykáme >>>

Dedoles je jen začátek. Očekávám velké krachy e-shopů, říká investor Ondřej Klega z eRockets

E-shopy si v posledních měsících procházejí očistcem, po raketovém růstu během pandemie přišlo bolestivé vystřízlivění kvůli stále se zhoršující ekonomické situaci. „E-shopy nakoupily hodně zásob, posílily interní týmy a rozšířily sklady. To teď hapruje v rozpočtech,“ říká v rozhovoru investor Ondřej Klega z investiční skupiny eRockets, která se zaměřuje právě na investice do oblasti e-commerce. Proto nyní očekává krachy některých hráčů na trhu.

>>> výběr z rubriky E15 Premium

Když ruský medvěd nežere. Výpadek na východě má nahradit Jižní Amerika či Balkán

Česko rozbíhá záchrannou operaci pro 130 miliard korun. Právě takový objem měl loni export tuzemských firem do Ruska, Běloruska a na Ukrajinu. Všechny trhy jsou teď kvůli válce na Ukrajině více či méně blokované. Vedle ministerstva průmyslu, které začalo pracovat na podpůrném balíčku pro exportéry, přichází velká příležitost v podobě českého předsednictví. Před podpisem jsou obchodní dohody s Novým Zélandem, Mexikem nebo s Chile.    

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Josefem Středulou • Videohub

Akcie Starbucks se letos propadly o třetinu. Obrovský evropský fond se jich zcela zbavil

Jeden z největších evropských investičních fondů Fundsmith kompletně odprodal ze svého portfolia akcie kavárenského řetězce Starbucks. Cenné papíry americké společnosti, která působí i v Česku, jsou poslední měsíce v nemilosti investorů. Od začátku roku spadl kurz přibližně o třetinu a akcie se obchodují dokonce levněji, než tomu bylo před pandemií koronaviru.    

Konec ekonomického růstu. Jedinou nadějí Česka jsou gigainvestice

Česko si zřejmě užívá posledních pár kvartálů hospodářského růstu. Koktejl toxických vlivů zahrnující masivní inflaci, razantně se zpřísňující politiku České národní banky i chronicky seškrtávané vyhlídky globální ekonomiky zcela převrací ekonomickou budoucnost země. Ačkoli ještě zkraje roku počítaly odhady ekonomů s přibližně čtyřprocentním růstem tuzemské ekonomiky, nyní odhady padají strmě dolů. Mnohdy se vejdou do jednoho procenta a stále klesají. Podle expertů je jedinou nadějí Česka, kterak se vyhnout masivnější recesi, stát se cílem obřích investičních projektů à la takřka dennodenně skloňovaná gigafactory.

Už žádné spalovací motory, Evropa chce elektromobily. Autoprůmysl čeká revoluce

Nově vyráběná osobní a lehká užitková auta v Evropě nebudou smět od roku 2035 vypouštět emise, říká v klimatickém balíčku Fit For 55 zahrnutý návrh, který ve středu schválil Evropský parlament. Přestože o konečné podobě nařízení ještě budou evropské orgány jednat, už nyní je zřejmé, že výrobě vozů se spalovacími motory dává Evropská unie dle očekávání sbohem. Nahradit vozy na naftu a benzin mají elektromobily. Potvrzení evropské trajektorie dává jasný signál i českému autoprůmyslu, který čekají zásadní strukturální změny

Češi si fixují sazby hypoték na deset i více let. Vysokým sazbám navzdory

Obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb vedou Čechy k podpisu hypotéky, která je uváže ke stávající sazbě i na deset let. Dlouhou fixaci volí i přesto, že s největší pravděpodobností odejdou z banky s úrokovou sazbou nad hranicí šesti procent. Ukázal to průzkum, který pro Broker Consulting vypracovala agentura Ipsos, a zájem o fixaci úroků na dlouhá léta potvrzují i odborníci. Ti to připisují strategii bank lákat u delších fixací na nižší sazby i stále chabé finanční gramotnosti Čechů.        

Další články najdete v rubrice E15 Premium