ODEMČENO: Stagflace drtí dluhopisáře, armáda nakoupí pandury a porcování Sberbank začíná

Pandur II, armáda, transportéry

Pandur II, armáda, transportéry Zdroj: E15 Eduard Erben

Plán Česka při odstavení dodávek plynu
Pandur
Obrněné vozidlo Pandur
Pandur pro českou armádu
Pandur
6
Fotogalerie

Finančníci se poperou o hypoteční byznys Sberbank. Zakázky za osm až deset miliard korun získá od české armády skupina Czechoslovak Group Michala Strnada. A stagflace žene dluhopisáře do úzkých. Naivní investoři mohou přijít o desítky miliard.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného.

Odemykáme >>>

Porcování padlé Sberbank. Finančníci se poperou o hypoteční byznys, ring volný

Portfolio hypoték českých domácností v objemu nižších desítek miliard korun, takové je zřejmě nejhodnotnější byznysové dědictví padlé ruské banky Sberbank. Nad finančním domem, kterému byla tento týden nepravomocně odebrána bankovní licence, krouží dravci z řad domácího bankovního byznysu. Zatímco silnějším hráčům by převzetí portfolia pomohlo vyhnout se očekávanému propadu hypotečního byznysu, pro kupce z řad menších ústavů by řádově desítky tisíc klientů Sberbank znamenaly významnou vstupenku do úvěrového segmentu, který bude i v příštích letech domácím bankám vydělávat významnou porci zisků.

Odemykáme >>>

Armáda koupí desítky transportérů Pandur a Titus. Za miliardy je dodá Strnadova CSG

Zakázky za osm až deset miliard korun získá od české armády skupina Czechoslovak Group Michala Strnada. Její dceřiná firma Tatra Defence Vehicle, která má licenci amerického koncernu General Dynamics Land Systems na výrobu osmikolových obrněných transportérů Pandur, dodá podle informací deníku E15 čtyřicet těchto vozidel i s výzbrojí. Zřejmě to budou minomety.

Odemykáme >>>

Stagflace žene dluhopisáře do úzkých. Naivní investoři mohou přijít o desítky miliard

Dvacet sedm velkých emisí firemních dluhopisů se štemplem České národní banky, na které mohou emitenti nabrat až 26 miliard korun. Každá v řádu až miliard, a to jen za první kvartál. Takovou smršť nových bondů Česko nepamatuje. Obrovský apetit firem po penězích podpořila obava z dramaticky rostoucích úrokových sazeb, které by mohly vést k podstatnému prodražení pozdějších půjček. Zmíněné emise přitom díky prospektu, u něhož ČNB ovšem kontroluje jen formální náležitosti, tvoří tu viditelnější část letošní dluhopisové nabídky v Česku. Zbytek zůstává v šedé zóně bez jakékoli regulace. Během inflačního boomu jsou přitom bondy rizikovější sázkou než kdy dříve.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Miliardy „zdarma“. Český stát zkouší půjčku v eurech s nulovým úrokem

Nula procent. Takový roční výnos nabídlo ministerstvo financí během dubna investorům do českých státních dluhopisů vydaných ve společné měně v plánovaném objemu jedné miliardy eur. Český stát tak sonduje zájem zahraničních investorů o eurodluhopisy, a to za situace, kdy korunové půjčky státu trpí strmě rostoucími úrokovými sazbami v Česku, a výrazně se tak prodražují. Nulový výnos přitom není v eurozóně paradox, zejména krátkodobé státní bondy splatné do jednoho roku nesou mnohdy záporný výnos a investoři na nich prodělávají.

Konec realitního fenoménu. Rodinný dům za Prahou se přestal vážit zlatem

Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí. Jejich nabídka na realitních portálech začala růst a poptávka je přitom právě v této části trhu podstatně zdrženlivější než doposud. Nejvíce je jev patrný ve Středočeském kraji, kde roste počet domů v nabídce ve snaze majitelů ještě chytit živelný zájem o nemovitosti z uplynulých dvou let. Potenciální kupci přitom začali naopak více vzhlížet k nájemnímu bydlení, které jim umožní zůstat v metropoli.

Burzovní podpultovky: Akcie kosmetické skupiny Estée Lauder jsou k mání s atraktivní slevou

Cenné papíry americké společnosti Estée Lauder se od začátku roku propadly o téměř třicet procent. Investorům se tak naskýtá zajímavá příležitost koupit ve slevě akcie rostoucí a ziskové firmy, jejíž produkty se těší celosvětové oblibě.

Hledá se pomoc pro České dráhy. Stát žádá v Bruselu o miliardovou úlevu

Vláda se chystá dotovat dopravce každoročně bezmála miliardou korun. Klíčem je odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie pro ty, kteří používají elektřinu. Většinu z této částky, přibližně 360 milionů, zaplatí státní České dráhy. Ministr dopravy Martin Kupka z ODS se už v Bruselu snaží vysvětlit, že jeho plán na odpouštění a částečné vracení už zaplacených peněz není nedovolenou veřejnou podporou. ČD se kvůli drahým energiím a koronakrizi propadly tržby a s napětím se očekává, jak v příštích dnech odprezentují výsledky za loňský rok. Předloni skončila skupina ztrátou 4,1 miliardy.

Luxusní hotel na Smíchově nás vyjde na dvě miliardy, vypočítává šéf Cimexu Miroslav Kosnar

Inflace a zdražování materiálů vyhání cenu rekonstrukce kláštera Gabriel Loci na pražském Smíchově. Realitní skupina Cimex miliardáře Petra Lukeše tam chce zřídit luxusní hotel s až 170 pokoji. V objektu, který firma koupila po České poště, se nyní konají akce jako Prague Fashion Week nebo Designblok. Cimex počítá, že opravy budou stát kolem dvou miliard korun. „Rozmáchnout se samozřejmě můžeme u takové stavby jakkoli, ale musíme pořád vidět takové číslo, které dává ekonomický smysl,“ plánuje ředitel Cimexu Miroslav Kosnar.

Řídit firmu jako hru. Do prostředí videohry se dá převést porada, vzdělávání i investování

Výdělečnější než film, intenzivnější než pasivní formy zábavy. Počítačové hry lákají nové a nové generace hráčů i investorů. Zážitky, které na ně čekají, se však v průběhu let výrazně mění.

VIDEO: Plán Česka na odstavení plynu

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub