Stagflace žene dluhopisáře do úzkých. Naivní investoři mohou přijít o desítky miliard

Nynější smršť nově příchozích bondů Česko nepamatuje.

Nynější smršť nově příchozích bondů Česko nepamatuje. Zdroj: ČTK

Dvacet sedm velkých emisí firemních dluhopisů se štemplem České národní banky, na které mohou emitenti nabrat až 26 miliard korun. Každá v řádu až miliard, a to jen za první kvartál. Takovou smršť nových bondů Česko nepamatuje. Obrovský apetit firem po penězích podpořila obava z dramaticky rostoucích úrokových sazeb, které by mohly vést k podstatnému prodražení pozdějších půjček. Zmíněné emise přitom díky prospektu, u něhož ČNB ovšem kontroluje jen formální náležitosti, tvoří tu viditelnější část letošní dluhopisové nabídky v Česku. Zbytek zůstává v šedé zóně bez jakékoli regulace. Během inflačního boomu jsou přitom bondy rizikovější sázkou než kdy dříve. 

„Fenomén prašivých dluhopisů nepolevuje, což naposledy dokazuje fakt, že dodavatel Ivory Energy nezvládá splácet dluhy tvořené především dluhopisy,“ říká šéf České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování Marek Černoch. „Je to stále aktuální fenomén a nemusí jít vždy o prašivé dluhopisy,“ doplňuje. Vysoká a rostoucí inflace chystá dluhopisové pasti zejména pro nejohroženější skupinu investorů, která je zároveň nejcitlivější na zprávy o inflaci, přesněji na drobné hráče panicky se zajišťující proti inflaci.

„Dluhopisové letadlo nezpomaluje. Velmi vysoká inflace a částečně i silný mediální tlak nutí tradičně konzervativní investory hledat alternativu k běžným účtům s cílem své úspory ochránit,“ říká výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový  trh ČR (AKAT) Jana Brodani. A je přitom lhostejné, zda jejich emise mají, či nemají zelenou od ČNB.

Očima guvernéra: Stagflace

Video placeholde
• Videohub

„Když každý druhý titulek zpráv zmiňuje inflaci až čtyřicet procent, drobný střadatel může nabýt dojmu, že výnos jeho investice se musí blížit minimálně deseti procentům. Obzvláště nezkušení investoři by se ale neměli za každou cenu snažit překonat inflaci,“ dodává Brodani. 

Dvouciferné výnosy začínají podle ní nabízet především takzvané podlimitní emise dluhopisů, tedy do jednoho milionu eur, které nepotřebují schválení regulátorem. „Monitorujeme na trhu velkou nabídku výrazně rizikových dluhopisů, jejichž emitenti téměř celý svůj byznys financují z cizího kapitálu, přičemž sami mají mnohdy i záporný vlastní kapitál,“ zdůrazňuje hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select Richard Bechník.

Někteří z nich se podle něho nacházejí v začarovaném kruhu, poněvadž předchozí končící emise musejí refinancovat právě novou tranší, a to zpravidla s vyšším úrokem. „Vzhledem k tomu, jak prudce rostou výnosy státních dluhopisů, o to rychleji bude klesat přitažlivost prašivých dluhopisů, a mnoho pofiderních firem tak přijde o možnost relativně levného dluhopisového financování,“ uvádí ekonom skupiny Partners Martin Mašát.

Rostoucí pravděpodobnost recese spojená s vysokou inflací a také přísnější limity bank prý dluhopisové klima vydatně zdramatizují. „Můžeme se dočkat nové a ještě větší vlny krachů, a tedy nesplacených dluhopisů. Očekávejme ztráty dalších miliard a možná i desítek miliard korun,“ dodává Mašát.

Potenciálně rizikové bondy se ovšem rekrutují i ze směru větších emisí opatřených razítkem ČNB. „Investor se obecně musí zaměřovat na takové podniky, které dodržují přísné kovenanty nebo nabízejí určitou formu zajištění,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Jak ovšem uvádí dluhopisový portál Dluhopisar.cz a databáze centrální banky, z bezmála tří desítek bondových emisí opatřených prospektem ČNB je zajištěná pouze jediná letošní emise. Je jí Direct Financing, kterou poslala na trh investiční skupina Vigo Investments podnikatele Pavla Řeháka provozující rovněž pojišťovnu Direct.

Zbylé emise nejsou nijak zajištěné, jen zhruba v deseti případech jsou opatřeny takzvanými kovenanty, tedy například prohlášením nezatížit dluhopisy budoucími dluhy, omezením zadlužení firmy či využitím získaných peněz na konkrétní účel. Přinejmenším polovina emisí s prospektem ČNB letos vstoupila na trh bez jakékoli ochrany věřitelů. 

Odborníci se shodují, že během uplynulých let se kvalita nabízených dluhopisů více polarizovala. „Pokud člověk chce nakupovat dluhopisy, které na něj vyskočí na internetu, přijdou mu do mailu či je najde na online tržišti dluhopisů, riziko je asi stejné, jako by člověk zašel do kasina a vsadil všechno na červenou,“ zdůrazňuje expert Martin Dočekal provozující web Dluhopisar.cz.

Naopak se podle něho podstatně zlepšil profil bondů nabízených prostřednictvím registrovaných obchodníků. „Poradenské sítě a obchodníci si velmi rychle uvědomili, že reputaci mají jen jednu,“ dodává Dočekal s tím, že nákupem přes obchodníky investor eliminuje devadesát procent potenciálně problémových emitentů.