Prasečí mor se šíří Evropou. Pronikl už i do Belgie

Divočák (ilustrační foto)

Divočák (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Africký mor prasat pronikl do západní Evropy, jeho výskyt ve čtvrtek oznámila Belgie. Francie posiluje kontroly v příhraničních regionech a do Belgie v pondělí přijede eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. Informovala o tom agentura Reuters. Smrtelná nemoc již zasáhla východní Evropu a Čínu. Mezi prasaty se rychle šíří, ale není přenosná na jiné druhy zvířat ani na člověka.

Belgická agentura pro bezpečnost potravin ve čtvrtek ohlásila dva izolované případy výskytu prasečího moru. Dvě mrtvá divoká prasata, u nichž byla potvrzena nákaza touto nemocí, nalezli v lese v belgickém regionu Etalle poblíž francouzských hranic. Jde o první případ afrického moru prasat v Belgii od roku 1985.

Východoevropské státy již kvůli šíření viru porazily stovky tisíc prasat. Čína, která je největším producentem vepřového masa na světě, zavedla od srpna kvůli výskytu afrického moru prasat opatření zahrnující zákaz přepravy zvířat a krmení prasat v zasažených oblastech zbytky jídel. Do 1. září utratila kvůli nákaze více než 38 000 zvířat.

Evropská unie je druhým největším producentem vepřového masa na světě a zároveň jeho největším vývozcem. Většina prasečích farem se přitom nachází právě v západní Evropě - v Německu, Dánsku, Francii a ve Španělsku.