Babiš: Agrofertu by se hodil strategický investor. Nevyloučil ani vstup na burzu

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Do skupiny Agrofert Holding, která podniká v tuzemsku a zahraničí především v oblastech zemědělství, potravinářství a chemie, by v budoucnu mohl vstoupit strategický investor. Majitel skupiny Andrej Babiš zároveň nevyloučil ani budoucí vstup Agrofertu na burzu, což v minulosti opakovaně odmítal.

„V tuto chvíli IPO, nabídku veřejného úpisu akcií, nevylučuji, ale perspektivně můžeme mluvit o velkém strategickém investorovi, který by si koupil nějakou minoritu a byl by spokojen s dividendami,“ uvedl Babiš s tím, že nabídka podílu pro takového partnera by byla na minoritní podíl, například 30 procent. v současnosti podle něj skupina s žádným potenciálním investorem nejedná, ani jej aktivně nehledá.

K případnému vstupu na burzu Babiš řekl, že nabídku primárního úpisu akcií úplně nevylučuje, ale nevidí v něm vhodný způsob financování rozvoje firmy. „Já jsem vždy k IPO říkal, že nehraji casino,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro server ZET.cz.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Se svými 28 tisíci zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům. Předloni firma vstoupila také do odvětví lesnictví a dřevařství. Babišova firma AGF média vydává od loňského března regionální zpravodajské týdeníky. V červnu koupil tuzemskou mediální skupinu Mafra, která vydává celostátní deníky DNES a Lidové noviny a provozuje i další média.

Konsolidovaný zisk skupiny loni klesl meziročně o 30 procent na šest miliard korun. Konsolidované tržby skupiny 209 firem naopak vzrostly na 132,5 miliardy korun z předloňských 117,6 miliardy korun. Podle obratu je firma čtvrtým největším podnikem v České republice. Babišovo hnutí ANO nyní kandiduje ve volbách do Sněmovny, sám Babiš je lídrem v Praze.