ČEZ: Novou plynovou elektrárnu v Počeradech se nevyplatí ani spustit

plynová elektrárna

plynová elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Novou plynovou elektrárnu ČEZ v Počeradech na Lounsku za 17 miliard korun se nyní po většinu roku nevyplatí spustit. V dnešním vydání Hospodářských novin (HN) to uvedl obchodní ředitel firmy Alan Svoboda. Zařízení bude dostavěné do dvou měsíců. Podle Svobody je ale v současnosti výroba elektřiny z plynu nákladnější kvůli vysokým cenám plynu, nízkým cenám uhlí a přebytku emisních povolenek.

„Náklady na výrobu jsou vyšší než cena elektřiny. I když máte vysoce účinnou plynovou elektrárnu, tak se to většinu hodin v roce prostě nevyplatí,“ řekl deníku Svoboda. Podle deníku se ceny elektřiny pohybují na historických minimech. Plynové elektrárny s nižší produkcí zplodin navíc proti méně ekologickým uhelným elektrárnám znevýhodňuje přebytek emisních povolenek, kterými firmy platí za oxid uhličitý jimi vypouštěný do ovzduší.

Stojící Počerady se podle HN nejspíš negativně promítnou do letošních hospodářských výsledků ČEZ. „Rozjezd pro nás nebude tak výhodný, jak jsme si mysleli. Ale zase o to více nám vydělávají naše uhelné zdroje,“ uvedl Svoboda. „Počerady mají životnost několik desítek let. Představují pro nás příležitost nahradit elektrárny, které dožijí v budoucnu,“ dodal.

„Vyjádření obchodního ředitele ČEZ v tuto chvíli považujeme za očekávané a racionální. Nízké ceny elektrické energie, podpora obnovitelných zdrojů a kolabující trh s emisními povolenkami dělají z plynu drahý a ztrátový zdroj elektrické energie. Zisková marže uhelných elektráren nicméně vzrostla spolu s nízkými cenami emisních povolenek, a částečně tak ochrání letošní zisky,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Původně měla výstavba nové počeradské elektrárny stát 20 miliard korun, později se však náklady snížily na 17 miliard. Výkon bude činit 838 MW.

Vladimír Hlavinka: Je špatné, že se vyplatí stavět jen dotované zdroje

Výstavba paroplynové elektrárny v Počeradech běží ryrchlým tempem