ČEZ předčasně vrátil investorům dvanáct miliard. Vlci z Wall Street ale nejsou nadšeni

Energetická společnost ČEZ poplatila významnou část svých starších zahraničních dluhů.

Energetická společnost ČEZ poplatila významnou část svých starších zahraničních dluhů. Zdroj: profimedia.cz

Logo skupiny ČEZ (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Energetická společnost ČEZ poplatila významnou část svých starších zahraničních dluhů. Firma v první fázi výkupu svých dříve vydaných dluhopisů skoupila papíry v eurech a dolarech za v přepočtu zhruba 12 miliard korun. Dolarové bondy hodlá ČEZ v rámci druhé fáze programu vykupovat až do počátku května, v prvním kole totiž ČEZ na odkup kývla jen malá část jejich držitelů.  

Podle firmy i ekonomů by útrata za bondy neměla ohrozit výdaje firmy, mimo jiné i na případnou mimořádnou dividendu. „Odkup bude financován z disponibilní hotovosti společnosti. Tato transakce nijak nemění výši čistého dluhu společnosti, tedy dluh minus disponibilní hotovost, a tudíž nijak neomezuje možnosti skupiny ČEZ financovat jakékoliv další výdaje,“ uvádí regulatorní zpráva společnosti ČEZ České národní bance.

Už dříve ČEZ deníku E15 uvedl, že firma preferuje předčasné splacení svých dluhopisů před vklady na bankovních účtech, a to kvůli poplatkům spojeným s uložením velkého množství deviz u tuzemských bank. 

ČEZ nabídl začátkem dubna zpětný odkup držitelům dluhopisů vydaných v rámci sedmisetmilionové dolarové emise splatné v roce 2022 a dvou eurových emisí splatných letos a v příštím roce. Zatímco v případě eurových bondů s nabídkou ČEZ souhlasila až téměř polovina jejich držitelů, u těch dolarových kývla jen necelá čtyři procenta investorů. 

Polostátní energetická firma transakcí splácí dluhy, z nichž některé jsou z dnešního pohledu relativně drahé. „Cílem tohoto kroku je snížení zadlužení v souvislosti s divesticí rumunských aktiv a využití volné hotovosti, kterou společnost po vypořádání této transakce měla na účtu. Je pravděpodobné, že s blížící se výplatou dividendy společnost oznámí novou emisi dluhopisů a využije tak současných nízkých sazeb,“ uvádí analytik J&T Banky Milan Vaníček. 

Starší dolarová emise například stojí ČEZ ročně na úrocích přes čtyři procenta, což znamená roční platbu kolem 650 milionů korun. Dokonce pětiprocentní úrok pak ČEZ platí na dluhopisech vydaných před jedenácti lety v eurech v objemu takřka dvaceti miliard korun. To odpovídá necelé miliardě korun ročních plateb vyplácených majitelům dluhopisů. ČEZ papíry prodával před lety v době, kdy investoři požadovali za půjčku podstatně vyšší výnos než dnes. 

Na konci roku 2020 měl ČEZ na účtech kolem deseti miliard korun hotovosti, prodej rumunského majetku má pak vynést kolem 25 miliard, hotovost firmy vylepší i prodej aktiv v Bulharsku. „ČEZ již dříve komunikoval, že získané prostředky z prodeje zahraničních aktiv bude chtít použít mimo jiné na snížení dluhu. Záměr tak nelze vnímat jako překvapivý a neměl by ohrozit možnost výplaty mimořádné dividendy,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.