Čína se loni stala největším trhem s elektromobily, ukázala studie

Elektromobil

Elektromobil Zdroj: Ludovic Hirlimann via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Prodej elektromobilů v Číně se v loňském roce ztrojnásobil na 188 tisíc vozů. Čína tak vystřídala Spojené státy na pozici největšího trhu s elektromobily na světě. Vyplývá to ze studie německého institutu Center of Automotive Management (CAM).

Ve Spojených státech se loni podle studie prodej elektromobilů snížil o tři procenta na 115 tisíc vozů. Třetí místo obsadila Británie, kde se prodalo 28 tisíc elektromobilů. Za ní následovaly Francie, Norsko a Německo, napsala agentura DPA.

Podle autora studie Stefana Bratzela stojí za silným růstem prodeje v Číně státní podpora elektromobilů. Čínský ministr financí Lou Ťi-wej nicméně tento týden uvedl, že Čína postupně zruší veškeré subvence na automobily s alternativním pohonem.

Upozornil rovněž, že ministerstvo začalo vyšetřovat podvody v tomto odvětví poté, co média informovala o případech falšování statistik. „Falšování a podvody s cílem získat subvence nejenže porušují zákon a finanční předpisy, ale také ničí tržní prostředí,“ prohlásil ministr.

Zakladatel amerického výrobce elektromobilů Tesla Motors Elon Musk tento týden upozornil, že na sektor automobilů s elektrickým pohonem bude mít negativní vliv propad cen ropy. Dodal nicméně, že společnost Tesla by zhruba za tři roky mohla začít vyrábět elektromobily také v Číně.