Domácnosti soutěžily o elektřinu a plyn, ušetřily 40 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak

Vidina levnější elektřiny a plynu zlákala tisíce domácností z Prahy 5, aby se zúčastnily elektronické aukce nových dodavatelů energií. V prvním kole se jim díky soutěži podařilo uspořit 28 procent původních nákladů a 40,5 milionu korun.

Prvního kola, které se konalo v červnu, se zúčastnilo podle mluvčí městské části Ivony Kratochvílové 501 smluv lidí z Prahy 5. „Celkový objem dodávek občanům Prahy 5 na soutěžené období představuje necelých 29 milionů korun,“ uvedla. Městská část chystá na konec července druhé kolo aukce.

V aukci se podle Kratochvílové potvrdil předpoklad, že lidé více ušetří v případě dodávek zemního plynu, kde průměrná úspora činila 9012 korun oproti 5277 korun u dodávek elektřiny.

Státní instituce se elektronických aukcí musí účastnit povinně, v lednu by se k nim měly přidat kraje a obce. Podle Jakuba Rainische, majitele a ředitele společnosti Český trh, se teprve potom byznys v této oblasti rozhýbe. Ze třiceti tisíc veřejných institucí využívá zatím elektronické tržiště jen necelá tisícovka.

: