JSW, největší evropský producent uhlí, se kvůli poklesu cen propadl do ztráty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty více než 95 milionů zlotých (585,4 milionu korun). Největší producent koksovatelného uhlí v Evropské unii slabší výsledek zdůvodnil především propadem cen uhlí, uvedl však, že za celý rok by stále ještě mohl skončit v zisku. S problémem v podobě nižších cen uhlí se nyní potýká i česká společnost New World Resources (NWR).

Polský podnik za třetí čtvrtletí prodělal 95,1 milionu zlotých. Je to však méně než čistá ztráta 109 milionů PLN, kterou očekávali analytici v anketě agentury Reuters. Za prvních devět měsíců roku je firma v zisku, který dosáhl 71,7 milionu zlotých. Oproti stejnému období loni, kdy zisk lehce přesáhl miliardu zlotých (6,4 miliardy korun), ale jde o výrazný pokles.

Hospodaření firmy nepříznivě ovlivnil pokles cen koksovatelného uhlí, jehož průměrná cena klesla o 31 procent. Ředitel JSW Jaroslaw Zagórowski už dříve upozornil, že prudký pokles cen uhlí může srazit firmu za celý rok do ztráty. Společnost se ale podle dnešního sdělení drží svého plánu vytěžit letos nejméně 13,5 milionu tun uhlí. Dodala také, že se jí podařilo snížit náklady na jednotku produkce. „Čtvrté čtvrtletí bude klíčové,“ řekl podle agentury Reuters Zagórowski. „Vypadá to, že při vyloučení vnějších překvapení je šance zakončit celý rok se ziskem,“ dodal.

Nízké ceny uhlí trápí i jiné těžařské firmy. Polská společnost Kompania Weglowa, která je největším těžařem černého uhlí v EU, v srpnu uvedla, že kvůli propadu cen uhlí uvažuje o žádosti o státní pomoc.

S nízkými cenami uhlí se potýká i česká těžařská skupina NWR, která vlastní společnost OKD. NWR ve třetím kvartálu hospodařila se ztrátou 122,3 milionu eur (3,16 miliardy korun), zatímco ve stejném období loni byla v zisku. OKD letos kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala s úspornými kroky, propustila nejméně dvě stě lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov, kvůli čemuž by o práci přišly další stovky lidí.

Koksovatelné uhlí se používá při výrobě oceli. Největší světový producent oceli ArcelorMittal dnes vykázal nečekaně dobrý čtvrtletní zisk a předpověděl, že už prošel nejnižší fází útlumu na globálním trhu oceli.