Kapitál láme hůl nad těžaři uhlí, odvětví je v krizi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Peabody Energy

Akcie těžařů uhlí zažily letos nejsilnější propad v historii. Od počátku roku ztratil referenční index světové těžby uhlí Dow Jones Coal sdružující akcie hlavních uhelných hráčů v zámoří už přes osmdesát procent, a octl se tak na svém minimu za posledních patnáct let. Příčinou je globální úpadek trhu s uhlím daný změnou energetických priorit hlavních ekonomik světa, stejně jako zpomalení tempa růstu dominantních uhelných dovozců.

„Situace těžařů uhlí prakticky po celém světě je nezáviděníhodná. Nedaří se vyrovnat převis nabídky nad poptávkou, a to především proto, že nikdo z producentů nechce z trhu odejít v obavě, že už se na své tržní pozice nikdy nevrátí. Proto je na trhu mnoho producentů uhlí, kteří jsou sice při současných cenách v hluboké ztrátě, ale přesto na trh chrlí uhlí dál,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Vývoj indexu Dow Jones US CoalVývoj indexu Dow Jones US Coal | E15

Podstatnou měrou do světové poptávky po uhlí během posledních let promluvilo ochlazení růstového boomu v Číně, popularita uhlí tratila rovněž rozmachem těžby z amerických břidlic. „Zpomalování čínské ekonomiky a zefektivnění těžby v tamních dolech jsou hlavními dvěma faktory propadu den uhlí,“ říká analytik Consequ Martin Pavlík. Jen za letošek tak klesly ceny amerického, australského či jihoafrického termálního uhlí zhruba o pětinu a jsou přibližně na čtvrtinové hodnotě než na svém vrcholu před šesti lety.

Vyhlídky cen uhlí nenabádají k optimismu. Poslední brzdou na cestě k růstu cen jsou závěry, které nabídla pařížská klimatická konference. „Lze očekávat, že ve vyspělých státech kvůli regulaci vymizí uhelné elektrárny úplně během následujících dvou dekád. Změnit zelený směr zpět ke starým ‚dobrým‘ fosilním palivům je téměř nemožné. Investici do těžařů uhlí beru jako velice rizikovou s téměř nulovou šancí na úspěch,“ uvádí expert Colossea František Bostl.

Akcie NWR dopadly ještě podstatně hůře
Domácí těžař NWR uvedl své akcie na burzu na jaře 2008, tedy poblíž cenových maxim uhlí za několik uplynulých dekád. Globální investoři tehdy jen během prvního pololetí vyhnali ceny uhelných těžařů na dvojnásobek. Nástup finanční a posléze i hospodářské krize ale vzápětí způsobil paniku na komoditním trhu a akcie těžařů začaly rychle slábnout. Zatímco akcie uhelných těžařů z indexu Dow Jones Coal propadly ze svého vrcholu v průměru na dvě procenta hodnoty, domácí NWR šlo mnohem dále. Akcie se nyní obchodují za deset haléřů, na burzu přitom těžař vstupoval za cenu 426 korun za kus.