Personální zemětřesení u miliardáře Strnada. Skončili šéfové Tatra Trucks a Tatra Metalurgie

Radek Strouhal - generální ředitel Tatra Trucks

Radek Strouhal - generální ředitel Tatra Trucks Zdroj: profimedia.cz

Pavel Svoreň, šéf Tatra metalurgy
.....
.....
.....
Hala kovárny
49
Fotogalerie

U výrobce nákladních vozů Tatra Trucks i ve spřízněné firmě Tatra Metalurgie se mění vedení.

Z čela kopřivnické automobilky Tatra Trucks odešel generální ředitel a místopředseda představenstva Radek Strouhal. Změna nastala rovněž v čele dceřiné firmy Tatra Metalurgie. V pozici ředitele tam po osmi letech skončil Pavel Svoreň. Informace serveru E15.cz potvrdil mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

„Radek Strouhal odchází na základě vlastního rozhodnutí a po dohodě s akcionáři z pozice generálního ředitele Tatra Trucks. Vystřídá ho a novým generálním ředitelem se stane Petr Karásek jako prozatímní manažer, který tuto pozici bude zastávat, dokud nebude vybrán generální ředitel s dlouhodobým mandátem.

Akcionáři se nechtějí s výběrem generálního ředitele unáhlit a chtějí dostatek času, který jim poskytne právě využití institutu interim manažera,“ uvedl Čírtek.

Radek Strouhal přišel do Tatry na podzim 2013 spolu s novými majiteli Jaroslavem Strnadem a René Materou. Od začátku byl místopředsedou představenstva. Na manažerské úrovni nejdříve vykonával funkci finančního ředitele. V únoru 2017 se stal generálním ředitelem Tatra Trucks.

„Pavel Svoreň z čela Tatra Metalurgie odešel na základě vlastního rozhodnutí po sedmiletém působení. Během svého působení úspěšně splnil úkol vést fúzi dvou metalurgických podniků do nového subjektu Tatra Metalurgie, který ekonomicky a výrobně stabilizoval,“ dodal mluvčí skupiny.

Pavel Svoreň se stal šéfem představenstva a generálním ředitelem Tatry Metalurgie v roce 2011. Jeho nástupcem v čele představenstva i v křesle generálního ředitele je Eugeniusz Szturc.

„Když jsem do Tatry v roce 2011 nastoupil, v kovárně se dělalo na jednu směnu, byla výrazně ztrátová. Kovárna i slévárna byly prakticky na zavření. Dnes oba provozy jedou prakticky neustále na tři směny a vytvářejí zisk,“ řekl Svoreň letos na jaře v rozhovoru pro E15.cz.

Přesto letošní první pololetí pro společnost příznivé nebylo. „Během prvních šesti měsíců roku 2018 nedošlo k naplnění předpokládaných tržeb, zejména díky výraznému propadu tržeb z mateřské společnosti,“ uvedla Tatra Metalurgie ve zveřejněné výroční zprávě.

Za rok 2017 měla Tatra Metalurgie tržby 1,3 miliardy korun. V čistém vydělala 4,4 milionu. Mateřská automobilka Tatra Trucks měla minulý rok čistý zisk 556 milionů korun. Tržby firmy převýšily pět miliard.

Obě firmy jsou součástí Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada. Skupinu převzal od svého otce Jaroslava Strnada. Menšinový podíl v Tatře má ještě byznysmen René Matera.