Praha rozjede trh s plynem

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Na pražské energetické burze PXE se letos rozjede obchodování s plynem. Trh s termínovanými kontrakty na plyn s dodáním v Česku vytvoří PXE ve spolupráci s rakouskou plynárenskou burzou CEGH.

„Přínos pro český trh s plynem se bude odvíjet od toho, jaké množství plynu se na ní bude obchodovat. Hlavní význam je v tom, že spotřebitelé budou mít k dispozici velkoobchodní cenu plynu, která se bude tvořit v Česku,“ vysvětluje David Kučera, generální sekretář PXE.

Zatím se obchodníci s plynem při jednání se zákazníky odvolávají na ceny z německé či rakouské burzy. Česká cena se sice bude vyvíjet podobně, ale vždy se bude od zahraniční lišit, dodává Kučera.

Otevření plynové burzy považují za významné i obchodníci s plynem. Zatím se však zdráhají její význam pro trh hodnotit. „Futures, jakožto standardizované instrumenty, má smysl obchodovat tehdy, pokud lze očekávat určitou úroveň nabídky a poptávky. To se pro vzdálenější dodací období, obvykle po následujícím čtvrtletí, nedaří ani na německé burze EEX. Zatím nevíme, zda se aktivně RWE zapojí do obchodování,“ uvádí Martin Chalupský, tiskový mluvčí RWE.

Složení obchodovaných produktů nyní PXE konzultuje s obchodníky s plynem. „Začneme nejspíš s kontrakty s fyzickým dodáním za měsíc, za čtvrtletí, za rok a s dodáním na letní a zimní sezonu,“ říká Kučera.

Burza by se ráda dohodla s Operátorem trhu s energiemi, který provozuje spotový trh, aby obchodníci mohli podobně jako u elektřiny zadávat objednávky na spotovém trhu přes systém burzy. Termín spuštění trhu s plynem zatím není stanoven, hovoří se o polovině roku.

První rok se vydařil