Praze hrozí, že nezíská sto procent Pražské plynárenské

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Praze hrozí, že přijde o možnost ovládnout sto procent akcií Pražské plynárenské (PP), respektive přikoupit ke svému podílu i akcie, které ovládá společnost E.ON. Napsal to týdeník Euro. Magistrátní úředníci podle listu německé firmě slíbili, že ji do konce letošního ledna předloží první cenovou nabídku na odkup akcií. Žádné dokumenty ale dosud firmě E.ON nepředložili, uvedl list.

Na to podle Eura v dopise adresovaném primátorovi Bohuslavu Svobodovi upozorňuje i jednatel E.ON Česká republika Michael Fehn. Ten prý v listu rovněž konstatoval, že se E.ON z toho důvodu již necítí vázán exkluzivitou, kterou původně Praze na odkup akcií dal. Fehn současně naznačil, že se firma porozhlédne po trhu, zda by se neobjevil jiný zájemce o podíl v PP. Možnosti pak začal neformálně sondovat Energetický a průmyslový holding.

Ve skupině Pražská plynárenská holding, která ovládá Pražskou plynárenskou, kontroluje město 51 procent akcií, německý koncern má 49 procent. V Pražské plynárenské má hlavní město podíl 50,2 procenta a E.ON. 49,35 procenta. Firma zásobuje zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. PP je tak druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.