Škoda chystá autonomní řízení i elektromobily, novinky ukáže v Ženevě

Koncept Škoda VisionS

Koncept Škoda VisionS Zdroj: Skoda Auto

Automobilka Škoda Auto chystá do budoucna vozy s takzvaným autonomním řízením, tedy auta, která bude řídit elektronika bez nutného zásahu řidiče. Objeví se rovněž elektromobily a hybridní auta. V předvečer zahájení ženevského autosalonu to na představení novinek koncernu Volkswagen uvedli zástupci automobilky.

Další směřování značky do světa autonomního řízení a elektromobility naznačuje také hlavní novinka Škody, koncept velkého SUV pod označením VisionS. Ten automobilka v Ženevě představuje ve světové premiéře.

„Designem, koncepcí a praktičností napovídá VisionS, jak bude nové SUV vypadat. Studie kromě toho představuje řadu budoucích technologií, jejichž význam pro naše zákazníky stále roste. Proto se Škoda zabývá tématy jako je elektromobilita, autonomní řízení a kvalitní propojení vozu, řidiče a cestujících navzájem i s okolním světem,“ uvedl generální ředitel Bernhard Maier.

SUV přinese i bezkontaktní nabíjení

VisionS je s délkou 4,7 metru, šířkou 1,9 metru a kufrem o objemu 460 litrů výrazně větší, než dosud jediný SUV model, Škoda Yeti. Zároveň je první škodovkou se třemi řadami sedadel. Koncept je vybaven plug-in hybridním pohonem, který bude k dispozici i pro zákazníky sériového vozu, jenž se má objevit v druhé polovině roku.

Základem je benzinový čtyřválec 1,4 TSI, který doplňují dva elektromotory v převodovce a u zadní nápravy. Systémový výkon je 225 koní a kombinovaný dojezd až tisíc kilometrů. Stacionární nabíjení se provádí ze zásuvky elektrické sítě. Pro budoucí sériové nasazení pracuje automobilka také na bezkontaktním indukčním nabíjení. V takovém případě se přenáší energie z elektrické sítě do vozu prostřednictvím nabíjecí podlahové desky.

Záplava displejů

Novinkou pro značku je druhý displej na přístrojové desce, která je uspořádaná tak, aby vyhovovala jak řidiči, tak spolujezdci. Na středové konzole vozu se nachází třetí displej a cestující ve druhé a třetí řadě sedadel mají k dispozici displeje v hlavových opěrkách. V každých dveřích je integrován jeden Phonebox, ve kterém se chytré telefony pasažérů indukčně nabíjejí, zatímco osobní nastavení, data a informace z telefonů lze procházet na vlastním displeji.

V příštích letech zavede Škoda Auto do sériové výroby volně programovatelné sdružené přístroje. Souběžně pracuje na vývoji ovládání hlasem a gesty.

Prezentaci značky na autosalonu u Ženevského jezera doplní nová Octavia RS s pohonem 4×4, plynová Octavia G-TEC s převodovkou DSG a outdoorová Fabia Combi ScoutLine.