Slováci chtějí budovat náhradu za South Stream

Potrubí pro plynovod South Stream

Potrubí pro plynovod South Stream Zdroj: South Stream Transport B.V.

Slovenský přepravce plynu Eustream získal na jednáních v Sofii podporu bulharských a rumunských partnerů pro realizaci projektu Eastring. Plynovod, který by mohl spojit Balkán se Slovenskem, by podle všech tří stran byl dobrou náhradou za zrušený plynovod South Stream.

Bulharská státní společnost Bulgartransgaz a rumunský státní přepravce Transgaz podpořili projekt Eustreamu, který by Slovensko s Balkánem spojil v propojovacím bodě Veľké Kapušany na ukrajinskoslovenských hranicích. „Představitelé společností se shodli, že plynovod Eastring by výrazně pomohl diverzifikovat dopravní trasy plynu pro země Balkánu a maximálně by dokázal využít robustní stávající infrastrukturu v partnerských zemích,“ uvádí Eustream.

Propojení slovenské sítě s Balkánem by umožnilo přivážet do střední Evropy plyn z Ázerbájdžánu, severní Afriky nebo zkapalněný plyn z balkánských terminálů. Podle dříve zveřejněných informací The Wall Street Journal chce Eustream brzy zahájit rozhovory o spolupráci v dodávkách plynu s OMV a GdF a také s Evropskou komisí.

Ta navíc potřebuje nový projekt, který by zvýšil diverzifikaci plynovodních napojení evropského prostoru. Rusko totiž začátkem loňského prosince oznámilo konec plánované výstavby plynovodu South Stream, který měl dopravovat ruský plyn do střední Evropy a vyhnout se území Ukrajiny.

Nedořešené spojení

Nedořešeno zatím zůstává, zda by se Slovensko na balkánské plynovody napojilo přes Ukrajinu, nebo Maďarsko. Projektovaná kapacita Eastringu dosahuje 20 miliard krychlových metrů ročně v obou směrech. Propojení soustav by vyžadovalo necelých 600 kilometrů nového potrubí a podle předběžných propočtů Eustreamu by jeho cena byla asi 750 milionů eur.

Slováci, Bulhaři a Rumuni se v lednu potkají ještě dvakrát v Sofii a Bukurešti. Kdyby dohodu o realizaci projektu zpečetili, plyn by trubkami Eastringu mohl začít proudit v roce 2018. Kontrolu nad Eustreamem má od roku 2012 česká společnost EPH. Získala ji s 49procentním podílem ve Slovenském plynárenském průmyslu.