Slovenská Chirana T.Injecta expanduje. Ovládne český podnik Chirmax

Stánek společnosti Chirmax na veletrhu

Stánek společnosti Chirmax na veletrhu Zdroj: Chirmax

Výrobce zdravotních potřeb Chirana T.Injecta ze Staré Turé na Slovensku kupuje jediného českého producenta chirurgických šicích materiálů, společnost Chirmax.

Ještě před pěti lety slovenská společnost Chirana T.Injecta bojovala o přežití, když její výrobu injekčních stříkaček a jehel drtila asijská konkurence. Novému majiteli, česko-slovenské investiční skupině Wood&Company, se však podařilo nepříznivý trend zvrátit a postupně zmodernizovat výrobu. Chirana se tak vrátila k zisku a nyní expanduje do zahraničí.

První akvizicí je český výrobce chirurgických šicích matariálů Chirmax. Zprávu, kterou zveřejnil slovenský server Etrend.sk centrála společnosti Chirmax potvrdila s tím, že se jí pod novým majitelem podaří proniknout na více trhů. Chirmax se se svým zdravotnickým materiálem etabloval hlavně v Česku a na Slovensku. Chirana T.Injecta chce výrobky Chirmaxu více prosadit jak v Evropské unii, tak na trzích v Rusku, na Ukrajině a na Balkánu.

Slovenský podnik s více než šedesátiletou tradicí navíc hovoří o tom, že s investicemi nekončí a nevylučuje další nákupy. „Pro tento rok máme připravené další akviziční plány, které postupně zveřejníme,“ uvedl pro portál Etrend šéf představenstva firmy Teodor Lysak s tím, že akvizice chystají i v západní Evropě.

Firma v letech 2010 - 2012 vydělala skoro tři miliony eur a roční tržby se pohybují okolo dvaceti milionů eur. Společnosti Chirana T.Injecta pomáhá, že majitel neinkasuje dividendy, ale zisk ponechává k dalšímu rozvoji firmy.

Šance pro vědce. Připraveno je 3,6 miliardy