Srozumitelnější faktury za energie: V jaké fázi jsou přípravy?

Elektroměr

Elektroměr Zdroj: Silver Spring Networks

Na jaře loňského roku se začalo proslýchat, že Energetický regulační úřad (ERÚ) chce zavést jednodušší faktury za energie, a to už od roku 2014. Bližší zprávy o tom, kdy se srozumitelnějšího vyúčtování dočkáme, ovšem chyběly, a tak nás zajímalo, jak to se zjednodušením vyúčtování za elektřinu a plyn aktuálně vypadá a kdy a na co přesně se máme připravit.

Energetický regulační úřad má v plánu prosadit změnu zákona, která dodavatelům elektřiny a plynu nařídí přednostní předkládání jednoduššího vyúčtování za energie. Současný stav totiž nutí dodavatele energií ke sdělování velkého množství údajů a faktury pak bývají nepřehledné.

Změny chce regulátor zakomponovat do návrhu novely energetického zákona, který následně pošle Legislativní radě vlády. Úřad již zanalyzoval vyúčtování všech českých dodavatelů a porovnáním s nejpřehlednějšími fakturami v Evropské unii stanovil minimální kritéria pro přehlednou a přitom úplnou fakturu. Požadavky na takovouto fakturu mají být specifikovány v energetickém zákoně i příslušné vyhlášce.

Co mají přinést jednodušší faktury za energie
- v obsahu mají být uvedeny pouze základní fakturační údaje a jednoduché údaje o spotřebě,
- deklarovaná cena za jednotku energie (se zahrnutím veškerých plateb, poplatků, daní apod.), která má nahradit současné megawatthodiny,
- celková spotřeba vyjádřená počtem energetických jednotek,
- srovnání spotřeby za předešlá období,
- snadnější orientace v platbách,
- jasný údaj o tom, jak se změnila cena jednotky v aktuálním období oproti předchozímu období,
- snazší porovnávání cen jednotlivých dodavatelů.

Čeští odběratelé tak mají získat snadnou možnost výběru, zda chtějí své vyúčtování za energie ve formě jednoduché nebo detailní faktury. Obě verze však musí být dle záměru Energetického regulačního úřadu srovnatelně srozumitelné a přehledné. Podle předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové je současná méně detailní faktura totiž příliš složitá. Lidé by si podle ní ale měli snadno zjistit, kolik a za co platí, a jednodušeji porovnat ceny jednotlivých dodavatelů. „Nepůjde o žádný experiment, vzorem pro nás jsou faktury obvyklé v zahraničí,“ říká předsedkyně.

Kdy se můžeme na srozumitelnější faktury těšit

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Jiřího Chvojky připravuje úřad zjednodušené vyúčtování na fakturách za elektřinu a plyn v souladu se svým plánem tak, aby mohla být pokud možno ještě letos novelizována příslušná vyhláška.

Vzhledem k novému občanskému zákoníku a dalším změnám, například připravované novele energetického zákona, je však podle Chvojky potřeba vyhlášku předělat víc, než bylo původně zamýšleno pouze kvůli fakturám. „Navíc se objevily zejména od obchodníků s energiemi technické připomínky, které musíme zapracovat,“ doplňuje mluvčí.

K dotazu, v jakém stádiu je aktuálně příprava na zjednodušení faktur za elektřinu a plyn pro české domácnosti, Chvojka uvedl, že nyní v květnu chce Energetický regulační úřad na setkání evropských regulátorů přednést svůj plán a konzultovat jej s příslušnými odborníky na oblast ochrany spotřebitele v energetice. Poté na úřadě zpracují novelu vyhlášky s ostatními odbornými útvary, a od září do konce roku by měla projít legislativním procesem. „Postupujeme stejně jako standardně ve všech ‚starých‘ zemích Evropské unie,“ říká Chvojka.

Celý článek je na serveru Peníze.cz.

Elektřina 2014: Energie pro domácnosti zlevnila o tisíce korun

Když zazvoní muž v obleku a nabídne vám „slevu“