Světová výroba aut stoupla na 82 milionů vozů. V Evropě rostla jen slabě

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Celosvětová výroba osobních a lehkých užitkových automobilů loni vzrostla o čtyři procenta na 82,5 milionu vozů a letos by se měla zvýšit o téměř šest procent na 87,4 milionu. Vyplývá to z odhadů poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

V Číně se loni výroba zvýšila o 12 procent na 18,7 milionu vozů a ve Spojených státech o devět procent na 11 milionů vozů. V Evropské unii však výroba stoupla o pouhé dvě desetiny procenta na 15,9 milionu vozů.

Poptávka po vozech v Evropě se dostala pod zvýšený tlak kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě auta. V poslední době se však v Evropě objevují známky oživení. „Očekáváme, že poptávka na evropském trhu se v roce 2014 vrátí k růstu,“ uvedla PwC.

Evropské automobilky se snaží kompenzovat slabou domácí poptávku posilováním aktivit na mimoevropských trzích, což se daří zejména německým výrobcům.

Německé automobilky podle PwC během dvou let výrazně zvýší výrobu ve Spojených státech, aby tam uspokojily rostoucí poptávku. Letos by tam výroba měla stoupnout o téměř 12 procent na zhruba 700 tisíc vozů, napřesrok se počítá s růstem dokonce o 30 procent.