Turecko dojednalo s Ruskem slevu na plyn, bude ho mít o desetinu lacinější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Moskva se s Ankarou dohodla na slevě za plyn pro Turecko ve výši 10,25 procenta. Příslušná dohoda o slevě mezi ruským plynárenským podnikem Gazprom a tureckým státním podnikem Botas podle ruského ministra energetika Alexandra Novaka zatím podepsána nebyla.

Ruská média ve středu citovala Novakovo vyjádření, podle něhož hrozí, že se výstavba podmořského plynovodu z Ruska přes Černé moře do Turecka opozdí, pokud nebude brzy podepsána související mezivládní dohoda.

Turečtí činitelé agentuře Reuters ve čtvrtek řekli, že rozhovory byly přerušeny poté, co Moskva odmítla dát zelenou klíčové dohodě o slevě za plyn.

Plánovaná trasa projektu Turkish StreamPlánovaná trasa projektu Turkish Stream | Gazprom

Novak prohlásil, že Moskva a Ankara o plánovaném podmořském plynovodu, uváděném nyní pod názvem TurkStream, nadále jednají. V médiích či na anglickém webu Gazpromu se projekt vyskytoval taktéž pod názvem Turkish Stream. Ruská média letos v lednu citovala představitele Gazpromu, podle něhož projekt Turkish Stream tehdy neměl oficiální název.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov mezitím oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan budou o projektu TurkStream hovořit na společné schůzce letos na podzim.