Ukrajina znovu začala odebírat plyn z Maďarska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: shannonpatrick17 via Wikimedia Commons (CC-BY 2.0)

Maďarsko obnovilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu. Maďarsko zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu pozastavilo koncem září, jednak kvůli obavám, zda bude s to uspokojit rostoucí poptávku na svém trhu a také kvůli plánu doplnit své zásobníky.

Podle informací na internetových stránkách společnosti Ukrtransgaz byly dodávky obnovené v dnes dopoledne. Denní dovoz má činit 2,7 milionu metrů krychlových plynu. Loni Ukrajina dovezla z Maďarska 600 milionů metrů krychlových plynu.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Zhruba polovinu spotřeby je země schopna uspokojit z vlastních zdrojů, zbytek tvoří dovoz, především z Ruska. Loni však podíl ruského plynu na spotřebě kvůli pozastavení dodávek klesl na 36 procent.

Rusko kvůli sporům o cenu a o výši ukrajinského dluhu přerušilo v polovině června vývoz plynu na Ukrajinu. Země se tak stala závislá na zpětných dodávkách ruského plynu z Polska, Maďarska a ze Slovenska. Podle dohody může Ukrajina z Maďarska dostat pět až šest miliard metrů krychlových plynu ročně. V říjnu se Ukrajině podařilo dohodnout s Ruskem na obnovení dodávek na zimní měsíce, Ukrajina ale musí za dodávky platit předem. Ruský plyn začala Ukrajina znovu odebírat na počátku prosince.